Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов излезе с коментар по ареста на Бойко Борисов. В профила си в социалната мрежа Трифонов застана зад премиера Кирил Петков.

"Абсолютно съм съгласен с министър-председателя. Да, никой не е над закона. Звучи като клише, обаче въобще не ми пука", написа лидерът на ИТН.

Така Трифонов повтори първата реакция на премиера от вечерта в четвъртък, когато Борисов бе задържан в дома си в Банкя и отведен от органите на реда.

Той обаче добави, че очаква отговори на многото въпроси, свързани с Борисов.

"Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. Толкова е просто. Бойко Борисов? Дълга история с много въпроси и малко отговори. Е, време е вече да разберем", изрази позицията си Трифонов.

Лидерът на ГЕРБ прекара нощта в ареста на Главна дирекция "Национална полиция".

Адвокатът му Менко Менков заяви, че бившият премиер е задържан по сигнал за изнудване, а Европейската прокуратура не участва в акцията.

Менко Менков каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец". Адвокатът уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите.

"Изобщо не участва никаква Европрокуратура в това разследване, изобщо не се твърди за никакви евросредства", заяви Менков.

Едновременно с Борисов бяха задържани пиарът му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

По-късно стана ясно, че от МВР са уведомили по факс прокуратурата за привличането на Борисов към наказателна отговорност. Престъплението е по чл.213 а от НК, което означава изнудване. Предполагаемото нарушение на закона е в периода 2014 - 2019 година. 

Бившият премиер Бойко Борисов е прекарал нощта на дървена пейка в ареста, разкри адвокатът му Менко Менков по обед, когато отново отиде при него. Дали му да закуси кроасан и минерална вода. Лидерът на ГЕРБ е бил преместен в Седмо районно управление, както и другите двама задържани. 

От снощи до днес не стихнаха протестните акции на депутати и членове на ГЕРБ - първоначално пред дома на Борисов и ГДНП, а днес и пред Министерския съвет, МВР и парламента. От партията обвиниха управляващите в политическа репресия, посегателство върху демокрацията и обявиха курс за предсрочни избори.