Шампионката по преференции в 49-ото НС Славена Точева е подала оставка като народен представител от ГЕРБ. По информация на "24 часа" това станало след изричното настояване на лидера на партията Бойко Борисов. Новината потвърдиха официално за БТА от пресцентъра на парламента.

Тончева се позовава на чл. 72 ал.1 т.1 от Конституцията, който гласи, че "пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при подаване на оставка пред Народното събрание".

Славена Точева е избрана за депутат от 3 МИР Варна, член на Комисията по околната среда и водите и Комисията по туризъм в 49-отото НС. Била е депутат и в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото НС, показва справка на страницата на парламента.

Варненската депутатка от ГЕРБ стана известна с големия си брой получени преференции на последните парламентарни избори. 32-годишната Славена Точева надмина дори лидера на партията Бойко Борисов по този показател. Според данните на ЦИК за нея във Варна с преференции са гласували 10 155 граждани.

Заради големия брой лични предпочитания Точева бе проверявана от прокуратурата за купуване на гласове.

Заради необичайните гласове на Точева се появиха съмнения за подкрепа от варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката. През 2010 г. той беше задържан при акция "Медузите" по обвинение в участие в организирана престъпна група, за злоупотреба със служебно положение, за сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване.

Освен съмненията около подкрепата зад Точева, на последните местни избори ГЕРБ загуби битката за кмет на Варна.