Македонското външно министерство е връчило вербална нота до българското МВнР заради вчерашните надписи, забелязани в пленарната зала - "Македония е България" по време на дебатите по сваляне на ветото пред еврочленството й.

Плакати с такъв текст държаха в ръцете си и по банките депутатите на "Възраждане", но и гости в залата, които издигнаха подобни надписи от балкона.

"Министерството на външните работи на Северна Македония осъжда остро вчерашните надписи "Македония е България", които можеха да се видят в ръцете на част от депутатите по време на първа точка от заседанието в българското Народно събрание. Изказване с такова съдържание бе направено и устно от трибуната на парламента по време на същата сесия", твърди Скопие.

По време на дебатите думите "Македония е България. И България е Македония", произнесе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, а след него и някои от неговите депутати го повториха от трибуната.

"Подобни послания са в противоречие с европейските демократични ценности, както и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, и не допринасят за защитата на принципите и духа на Договора", казват от македонското МВнР.

"Република Северна Македония очаква официалните представители на България да осъдят експлицитния говор на омраза и териториалните претенции към Северна Македония, като крайно невъзпитан акт към една съседна приятелска държава", се казва още в позицията.

Снимка: БТА

Снимка: Булфото