Министерството на външните работи (МВнР) на Република Северна Македония реагира със съобщение на декларацията, приета от българския парламент.

В последния си работен ден 48-ото НС прие декларация, с която осъдиха ескалиращите антибългарски прояви в Република Северна Македония. С документа народните представители настояват властите да предприемат целенасочени мерки за борба с престъпленията от омраза във всички форми и проявления, както и да бъдат разкрити и наказани извършителите на нападението срещу Християн Пендиков.

В съобщението на македонското МВнР се казва, че "със съжаление констатира, че парламентарната декларация за предполагаемата "ескалация на агресивни антибългарски действия в Република Северна Македония" не съответства на договорената политика за насърчаване на отношенията на взаимно уважение и сочи липсата на воля за нейното провеждане".

Предвид момента на приемане на декларацията, тя може да бъде само в полза на провокаторите, чиято цел е да провокират политически действия, които влияят негативно на отношенията между двете страни, като по този начин подкопават усилията за връщане към градивния път и грижата за партньорските отношения, смятат от МВнР в Скопие.

Всеки акт на провокация от която и да е страна, случайна или умишлена, в момента се превръща в част от сценариите за ескалация на ситуацията, което е в противоречие с декларирания ангажимент за връщане на дипломатическия дневен ред там, където му е мястото - в дипломацията на двете страни, пише в съобщението.

В съобщението от Министерството на външните работи в Северна Македония се спират и на определени акценти от съдържанието на декларацията, приета от българския парламент, пише БТА.

Чрез конкретни проекти и дейности през изминалия период Северна Македония показа, че е отдадена на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония. Твърденията за наличието на системни проблеми с правата и сигурността на етническите българи в Северна Македония напълно противоречат на фактите, установени от съответните международни институции, които наблюдават спазването на човешките права и правата на всички етнически общности в Северна Македония, в т.ч. българската, се казва в съобщението, публикувано на страницата на МВнР в Скопие.

Законът за фондациите и сдруженията не е насочен срещу сдружаването на която и да е етническа общност, а срещу принципа на граждански сдружения, "носещи имена на противоречиви фигури, които представляват провокация, не само за етнически македонци, но и за всички граждани, живеещи в Северна Македония", пише в съобщението.

От МВнР добавят и че липсва основание или сериозен аргумент, който да свързва работата на съвместната историческа комисия с промените в Закона за сдруженията и фондациите.

Комисията ще продължи своята работа, основана на научно аргументирани и потвърдени факти и няма допирна точка с условията, при които се формират и функционират сдруженията и фондациите, казват от МВнР в Скопие. По отношение на "физическото нападение над македонския гражданин Християн Пендиков в Охрид" уточняват, че институциите са реагирали адекватно, извършителите са задържани, разследването продължава, а събитието е осъдено от президента, министър-председателя и министъра на външните работи.

"В същото време министър Османи направи спешна извънредна визита в София, за да посети пострадалия Пендиков, като по този начин изрази намерението на държавата да се грижи еднакво за всички свои граждани. Ето защо считаме многобройните твърдения по този казус, включени в съдържанието на Декларацията, за преувеличени и необосновани и че по никакъв начин не отговарят на действителността", пише в съобщението.

От Министерството на външните работи на Република Северна Македония призовават "за въздържане от по-нататъшни решения и действия, които сериозно накърняват отношенията между двете страни и техните граждани, именно в духа на европейските ценности и свободи".