Скандал избухна в пленарната зала на Народното събрание днес, след като от ДПС обвиниха вицепремиера Асен Василев, че нарушава конституцията и законите на страната с разширения от Министерство на финансите списък с фирми, санкционирани по закона "Магнитски". 

Вчера ВАС реши, че побългарената версия по "Магнитски" е незаконна. Това се случи след жалби на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, и жената на Васил Божков - Елена Динева. Именно това решение даде на Карадайъ възможност да обвини Василев, че не спазва законите.

По време на парламентарния контрол министърът на финансите Асен Василев обяви, че в момента се подготвя закон, който да се прилага при външни санкции, заплашващи финансовата система и икономиката на страната.

При първия служебен кабинет трябваше да се справим с тежка ситуация, когато излезе глобалният закон "Магнитски" и реално имаше предпоставки финансовата система и икономиката на страната да попаднат под тежки удари, каза Василев като коментира съдебно решение, че българският черен списък по закона "Магнитски" е незаконен. Тъй като има дупка в законодателството, беше прието решението на служебното правителство, припомни Василев. Има вече някаква версия на законопроект и в най-кратки срокове ще го предложим на Народното събрание, за да знаем как да се действа не конкретно по "Магнитски", а при външни санкции. Въпросът е как да се балансира защитата на българската икономика и банкова система с правата на съответните лица, попадащи под санкции, каза Василев.

Снимка: БТА

Василев допълни, че в този законопроект ще се регламентира прилагането на всички видове външни санкции, а не само на тези, наложени от САЩ по глобалния закон "Магнитски". Целта е защита на българската икономика и на българската банкова система.

Вицепремиерът прогнозира, че много скоро това предложение ще влезе в пленарна зала.

"Очаквам в рамките на седмици законопроектът да влезе тук и очаквам доста активни дебати от част от политическите сили", заяви той, поглеждайки към лявата част на залата (ДПС).

Това му изказване разгневи лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който излезе на трибуната. 

"Въпросът ми е до Асен Василев за решението, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът обяви за незаконни. Днес вицепремиерът обяви, че законите не са се спазвали и е имало целесъобразност и разбирам, че има нова справедливост и нов морал, които не се основават на конституцията и законите на страната", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ определи правителството като "Съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната", който призовавал от трибуната на НС да не се спазват законите.

Самият Пеевски не взе думата, но подвикваше от място.

"Г-н Карадайъ, разбирам , че много Ви боли, че човекът, който седи до Вас - г-н Пеевски, е сложен в международен списък за корупция", отговори му Василев. Той допълни, че българската държава няма никакво отношение, а отношението е да предпази българската икономика", заяви Асен Василев.

"Няма международен списък, има административна санкция по един закон, който действа в САЩ. Василев каза, че нямало закон, който да прилагат, но при липсата на закон - сте нарушили законите на страната", заяви Карадайъ.

След това Карадайъ поиска 15-минутна почивка. След края ѝ председателят на ДПС заяви, че страната се превръща в "Цар-Кировата държава".

"Аз виждам, че г-н Карадайъ от всичките проблеми на България се е фокусирал върху правата на г-н Пеевски и хората , свързани с него знам, че е приоритет и се изработва , но според мен при всичките тези кризи да избереш тема номер едно "правата на г-н Пеевски", има нещо странно", коментира в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков.