Парламентът прие промени в Закона за устройство на територията на второ четене. Депутатите отложиха с две години влизането в сила на изисквания за наличие на общи устройствени планове като необходима предпоставка за извършване на промяна на предназначението на извън урбанизирани територии, както и други ограничения, свързани със създаването на подробни устройствени планове за определени територии на населените места и техните землища. Срокът беше 1 януари 2019 г., с промените се удължи до 1 януари 2021 г. Повод за отлагането е обстоятелството, че в голяма част от общините все още не са налице одобрени и влезли в сила общи устройствени планове.

Спорове в пленарната зала предизвика предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ и група народни представители за промяна в Закона за концесиите, с която да се отложи с две години (от 1 януари 2019 г. на 1 януари 2021 г.) влизането в сила на законодателни разпоредби, според които плажовете се отдават на концесия по реда на Закона за концесиите, предаде БТА. Сега те се отдават по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В залата Кирилов обясни, че има висящи производства по процедури за концесия. Оспорена е и наредба на Министерството на туризма. Има спорове и е целесъобразно да се удължи срокът, обясни той.

От БСП остро възразиха срещу това предложение, усъмниха се, че има скрити интереси и обвиниха управляващите, че правят всичко на тъмно и в последния момент. "Кой има интерес от това отлагане? Така ще се управлява по-добре Черноморието или някой ще се облагодетелства за сметка на Българското Черноморие", попита Крум Зарков от левицата. Той се обърна към Данаил Кирилов с думите, че в последните седмици действа като "законодателен терорист".

Данаил Кирилов отговори, че това е обида, която ще преглътне, но от тук нататък променя отношението си към Зарков и вече няма да го третира като колега професионалист, а като "комсомолец ентусиаст".

Валери Симеонов от Обединените патриоти също заяви несъгласието си с предложението. С отлагане на закона с две години ще продължи раздаването на концесии на тъмно под прякото ръководство на Министерството на туризма, заяви той. По думите му това не е в интерес на туристическия бранш, а на група концесионери.

Министърът на туризма Николина Ангелкова дойде в пленарната зала да мотивира исканата промяна. Тя обясни, че ако не бъде удължен срокът, ще стане "каша" в управлението на плажовете и в осигуряването на безпроблемното протичане на летния туристически сезон. През 2019 г. изтичат 2 процедури в средата на сезона, през 2020 г. от април до средата на сезона изтичат нови 18 договора, необходимо е да бъде направена организация и подготовка на всички документи, посочи министърът.

Процедурата е ясна и прозрачна, тя не се провежда само от Министерството на туризма в някаква стаичка, подчерта Ангелкова. По думите й процедурата стриктно спазва разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Всички служители, които участват в концесионната процедура, подписват декларации за конфиденциалност, това се спазва стриктно, посочи министърът.

В края на дебатите Данаил Кирилов оттегли предложението си, депутатите гласуваха и удължаването на срока отпадна.

В кулоарите на парламента Кирилов заяви, че БСП е провидяла в предложението му голям заговор. Напротив, заговорът сега е точно срещу институционалността и интересите на държавата, сега всички висящи процедури вече ще бъдат по друго право, коментира той. Министър Ангелкова каза, че министерството ще направи анализ на висящите процедури. И сега има огромна прозрачност на концесиите, и сега има регистър на концесиите, така че процедурата по същество не се различава от тази, която е в момента, каза още тя.