Депутати от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" си отправиха взаимни обвинения в лъжа и въпроси кой е поел ангажимент за затваряне на голям процент от въглищните централи у нас, предаде БТА.

Това стана, след като на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС коментираха изказване по-рано днес на съпредседателя на ПП Кирил Петков във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите на Жечо Станков от ГЕРБ-СДС не отговарят на истина твърденията на Петков, че правителството "Борисов 3" е поемало ангажимент за 40 процента намаляване на емисиите.

Единствената държава член, която гласува "въздържал се" за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено на Съвет "Околна среда", посочи той.

След края на брифинга на ГЕРБ, Кирил Петков говори отново пред медиите в Народното събрание, а по време на изказването му Жечо Станков го репликираше отстрани. Бившият премиер попита по кое време България е поела ангажимента да намали емисии. Двамата влязоха в директен спор.

"Вие сте поели ангажимент да затворите 83% от ТЕЦ-овете в страната. Нямате право да лъжете българските граждани", обърна се към Петков Станков. 

Снимка: БТА

"По кое време беше поет ангажиментът да се намалят въглеродните емисии - по времето на ГЕРБ или по времето на ПП", попита от своя страна бившият премиер, след което колегата му от ГЕРБ обвини ПП, че е излъгала и какво са казали колегите от ЕК.

"Българките граждани искат санирането да продължи, опашката от блокове може да стигне оттук до вашите мостове на Дунав, които щяхте да строите, толкова много домакинства искат да бъдат санирани. Не искат батерии, не искат ненормални проекти", добави Станков.

"Видяхме едни хора, които са управлявали 12 години, които похарчиха 3 млрд. за "турската тръба", обърна се Кирил Петков към зрителите на спора, отнемайки микрофона от ръцете на Станков.

Снимка: БТА

В скандала се намесиха Теменужка Петкова и Асен Василев.

"Никой не е похарчил 3 млрд.", каза бившият енергиен министър от ГЕРБ. Кажете коя фирма ви предложи батериите. Как не ви е срам да лъжете", обърна се тя към Кирил Петков, който пък предостави микрофона на Асен Василев.

"Счупихме всички корупционни практики и от това много ви боли", посочи съпредседателят на ПП.

Кирил Петков заяви, че това е пример защо ПП никога няма да подкрепи мандат на ГЕРБ.

Снимка: БТА

"Освен че искат да крадат, освен че са част от корупцията и много лъжат - ето, това е реалният пример. Няма нито пачки, нито кюлчета в нашите чекмеджета", коментира той, а Теменужка Петкова веднага му отвърна: "Вие имате парапет", заяви тя и също отбеляза, че ГЕРБ няма да подкрепят мандат на ПП.