Около 3 часа шефовете на Националната разузнавателна служба, ДАНС, "Военна информация" и министрите Цветан Цветанов и Николай Младенов, заедно с депутатите, обсъждаха данни във връзка с атентата.

"След като вицепремиерът на няколко пъти предупреждаваше, че не бива да се политизира този толкова важен въпрос и даде пример с необходимостта от парламентарен контрол на службите за сигурност, аз го репликирах от място и го попитах за какъв парламентарен контрол той настоява и може да говори, след като той на няколко пъти е викан от нас, представителите на опозицията, в комисията и е отказал да присъства", обясни Мерджанов, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

Според bTV Цветанов започнал да блъска по банките и да крещи, като упрекнал левите, че не са предложили нито един текст за националната сигурност и че са популисти, ако казват, че е имало как атентатът да бъде предотвратен.

По думите на Мерджанов вътрешният министър "очевидно изпадна в истерия". "Това е човек, който не може да се сдържа нервите и аз се съмнявам, че спокойно може да ръководи най-отговорното ведомство, което е МВР в момента", каза още червеният депутат.

Съпредседателят на Синята коалиция и ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов каза след заседанието, че управляващите не са в състояние да разберат отговорностите си, нито пък да приведат в действие задължителните мерки, свързани с националната сигурност, предаде БТА.

Според Костов на днешното закрито заседание народните представители не са чули нищо ново от двамата министри, различно от това, което вече са коментирали по националните телевизии. По думите му кабинетът е виновен затова, че в момента България е беззащитна да посрещне заплаха от терористичен акт. Причината, според Костов, е в това, че страната ни е свалила приоритета на заплахата от терористичен акт и не е подготвила и не поддържа готовност да отразява такива заплахи.

Той беше категоричен, че тези неща не се случват изненадващо в свят, в който международният тероризъм е сложил тежък отпечатък след 11 септември 2001. Това, подчерта Костов, не е въпрос на избор, страната ни е подписала споразумения, които е длъжна да прилага. Тя обаче, по думите му, е спряла да го прави и заради това е уязвима, заради това е нападната.

По-рано Цветанов обяви, че нито една специална служба - чужда или вътрешна, не е предупредила за възможен атентат на 18 юли.

По силата на цял куп резолюции и решения на НАТО, ЕС, България трябва да дава най-висок приоритет на претенцията от заплахи за терористични актове, подчерта още Иван Костов. Това го няма, а в годишният доклад за състоянието на националната сигурност с най-голям приоритет е корупцията.

Констатациите на президента Росен Плевнелиев са много по-тежки от провал в системата за сигурност и от направените днес на закритото заседание, допълни още Иван Костов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обаче службите си вършат работата добре. По думите на Велчев е популизъм да се твърди, че такъв акт може да бъде предотвратен. Той припомни, че подобен вид атентати е имало и в САЩ, и във Великобритания, и в Испания, и в Русия.

"От една страна, опозицията ни обвинява, че сме полицейска държава, от друга страна, искат да проверяваме всеки гражданин, който по нищо не може да се каже, че е нарушил закона, защото бил съмнителен, посочи Велчев. Той каза, че борбата с организираната престъпност и тероризма е много сложна и не бива да бъдат обвинявани нашите служби.
"Всяко едно преекспониране на нещата вреди на бизнеса, на туризма и името на България", каза председателят на ПГ на ГЕРБ и добави, че трябва да се изнася само това, което е необходимо или може да бъде от полза на държавата.

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Константин Казаков коментира, че мерки за сигурността на страната се предприемат непрекъснато и всички служители са много добре подготвени. "От оперативна гледна точка си изпълняваме задълженията", поясни Казаков.
В отговор на репортерски въпрос дали израелското разузнаване е "узурпирало" разследването за атентата в Бургас, каквито съобщения се появиха в някои медии, председателят на ДАНС посочи, че такива твърдения са несериозни.