Този въпрос зададоха както управляващите, така и журналистите, но така и името на социалиста, забъркал кашата, не излезе в официално становище на партията.

Скандалното изречение за "Народният съд, който бил неизбежно и необходимо правосъдие", което бе изтрито от декларацията на БСП за Луковмарш, не било съгласувано с Изпълнителното бюро. В декларацията определен абзац от две изречения не се споделят от цялото Изпълнително бюро. В частта за Луковмарш позицията се споделя от цялото бюро.

Декларацията е минала на предварително обсъждане на Изпълнителното бюро като тези, но в окончателния си вид не е минала на съгласуване отново през бюрото, е официалното становище на БСП.

Дир. бг научи от източници на "Позитано 20", че автор на декларацията е членът на Изпълнителното бюро Валери Жаблянов. Решението на изпълнителното бюро е било принципно да се направи такава декларация срещу Луковмарш, която позиция традиционно заема БСП, но тя окончателно не е била одобрена от бюрото. Защо, никой все още не е обяснил.

Няколко часа след като разпространиха декларацията, в сайта на социалистите частта с Народния съд бе изтрита, а от БСП пратиха и съобщение, че Изпълнителното бюро не е съгласувало да се дава оценка на Народния съд, а само порицание на провеждането на Луковмарш и се разграничи.

В декларацията си БСП говорят, че Луковмарш е проява на фашизъм и неонацизъм:

"Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио", пише в обръщението на БСП до Борисов."

ГЕРБ изразиха възмущение днес в парламента с декларация на депутата Тома Биков, който смята, че тази позиция на социалистите означава "ценностна атрофия".

Дир.бг си запазва правото да потърси за коментар и Валери Жаблянов.