Вътрешният министър Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи, преди те да са готови. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред "24 часа" по повод казаното по-рано днес в парламента от вътрешния министър Иван Демерджиев по повод атентата срещу Иван Гешев.

"Той няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е", добави тя.

Разследването се води от екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС) под ръководство на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Предстои Европол и други наши партньори да подпомогнат разследването, уточни Милева.

Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната, заключи тя.

"Взривът срещу автомобила на главния прокурор не е имало как да убие Иван Гешев. Той е пътувал в бронирана лимузина с най-висока степен на защита от всички, с които разполага НСО в момента - по-висока дори от тази на колата на президента", заяви по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев след изслушването му в парламента в петък.

"От самото начало следя развитието по казуса. Бях уведомен непосредствено след взрива. Това, което мога да кажа, е, че в автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на Гешев. Той е пътувал сам с назначената му охрана от НСО. Маршрутът, по който се е движел, е бил обичаен за него, многократно е минавал оттам", заяви Демерджиев от парламентарната трибуна.

Той даде повече информация и за щетите върху бронирания автомобил след експлозията. "Лично видях автомобила след взрива - има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него. Няма никакви други щети. Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този брониран автомобил", съобщи той. И подчерта, че никога не е твърдял, че експлозията е била инсценировка.

"Прокуратурата ще получи пълното ни съдействие, както и това на партньорските ни служби", увери вътрешният министър.