Сирийските бунтовници започнаха да предават на режима тежките си оръжия в южния град Дараа по силата на споразумението от 6 юли, предвиждащо разоръжаване на въстаниците. Това съобщи официалната агенция САНА, предаде Франс прес.

Силите на Дамаск получиха от тях тежки боеприпаси и други материали; операцията ще продължи, докато бъдат предадени всички оръжия, се казва в информацията.

Режимът на Башар Асад и руските му съюзници успяха със светкавична офанзива, започнала на 19 юни, да надвият бунтовниците в региона, смятан за люлка на метежа срещу сирийския президент.

Въстаниците се съгласиха да предадат на правителството контролираната от тях част от град Дараа и подписаха споразумение за "помирение", което АФП оприличава "по-скоро на капитулация под егидата на Москва".

Документът предвижда спиране на огъня, връщане на държавните институции във въстаналите райони и предаване на едро- и среднокалибрените оръжия от бунтовниците.

Режимът вече бе превзел почти цялата провинция Дараа, но до момента процедурите, предвидени в споразумението, не бяха започнали в едноименния град.

Регионът е много важен за режима, тъй като граничи с Йордания и граничната зона е от голямо значение за външната търговия на Сирия.

Благодарение на военната подкрепа от съюзниците си, най-вече Русия и Иран, властта в Дамаск вече контролира над 60 на сто от територията на страната.