"Съюзниците удариха Сирия с пълно право. Когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност. Това е превенция. Операцията беше много внимателно изчислена и е ясен сигнал да не се използва повече химическо оръжие, заяви Росен Плевнелиев.

"Още докато бях президент, ООН имаше данни за над 20 химически атаки, извършени в Сирия. Ясно е кой има способността, възможността и мотивацията да извършва подобна гавра”, каза още той.

"Историята в Сирия има логична обосновка назад в историята. Президентът Обама беше мой много добър приятел. Той не искаше повече Америка да играе ролята на световен полицай, искаше да изтегли войските от Сирия, Афганистан и други горещи точки. Американският данъкоплатец не е готов и не иска да плаща цената на тези конфликти.

Обама тръгна да изтегля Америка още по времето на своя мандат, но направи много важна стратегическа грешка – тръгвайки да изтегля, заяви червени линии. Той каза, че използването на химическо оръжие е червена линия, но когато това се случи, не направи нищо. Тръмп обаче спечели точка, защото го направи. Когато Обама обяви започването на изтеглянето на САЩ, когато се съгласи с тезата, че имаме нов баланс в политиката, другите започнаха да го използват. Там, където САЩ се изтегли, другите започнаха да се нанасят, Русия направи свои бази в Сирия”, подчерта Росен Плевнелиев.

Той не изключи в Сирия да има следващ удар, "ако отново се използва химическо оръжие”.

"Не сме в Трета световна война, нито се намираме във Втора студена война. Днес всичко е различно. Ситуацията, в която се намираме, наричам студен мир. В този студен мир е много по-опасно”, каза още Плевнелиев.

Той отправи и поредни остри критики към настоящия президент Румен Радев, наричайки го популист.

"Ако той продължава така да играе ден за ден ще остане в историята като популист. Той е много силен в отиграването на ежедневни ситуации - президентът бос, президентът на висилка, роклята на съпругата на президента... Така политика не се прави", каза Росен Плевнелиев.
И допълни: Трябва да се определи и да каже с кого е - с Русия или със Запада!

"Оставете настрана пропагандата на президента. Като върховен главнокомандващ съм имал директен канал за комуникация с НАТО. Дали президентът Радев няма такъв канал или не казва истината", коментира той твърдението, че Радев не е бил уведомен за ударите в Сирия.

Плевнелиев каза още, че „не един и двама президенти” са му звъняли да му кажат, че Радев се опитва да разделя в ЕС.

„Едно от нещата, които казаха е, че Радев говори едно с тях на четири очи, а се случва съвсем друго на гласуванията по повод санкциите срещу Русия”, поясни Плевнелиев. Той не пожела да каже точно с кой е разговарял.

Според Плевнелиев е абсурдно твърдениета на президентската администрация, че не е водена стенограма от срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил.