Срещата е, за да се подготви насроченото за 2 декември заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Преговорите днес бяха организирани, след като вчера синдикатите и работодателите останаха по-малко от час при премиера Бойко Борисов, с когото трябваше да обсъдят пенсионната реформа. Синдикатите напуснаха и заявиха, че отхвърлят опитите тристранната среща да се счита за легитимно заседание на НСТС, тъй като не са спазени законните срокове за свикването му.

Те настояват Борисов да се ангажира правителството ще се откаже от планираното увеличение на пенсионната възраст от догодина.
За заседанието на тристранния съвет другата седмица всички работни групи трябва да са внесли предложения за националното споразумение за пенсионната система.

В неделя КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха, че напускат НСТС, защото не са съгласни с председателя му – вицепремиера Симеон Дянков, който „взривил” социалния диалог с предложенията си за вдигане на пенсионната възраст и отпадането на класа за прослужено време.
Премиерът подкрепи исканите от Дянков промени, но го упрекна, че ги е съобщил прибързано. Финансовият министър обаче не се съгласи с тази критика и коментира, че не само не е избързал, а дори се е забавил с пенсионната реформа. Борисов се съгласи да оглави преговорите на тристранката.