Премиерът Бойко Борисов сбърка, като прие оставката на социалния министър Бисер Петков. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV президентът на КСНБ Пламен Димитров.

По думите му и КНСБ, и КТ "Подкрепа" смятат, че оставката е грешка, и настояват за връщането на Петков. Лидерите на двата синдиката очакват среща с Борисов по темата до края на седмицата.

Според Пламен Димитров премиерът е доста гъвкав и е показал, че може да реагира и в такава ситуация. Президентът на КНСБ даде пример с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която така и не се реализира.

Бисер Петков е един от много добрите министри в този кабинет, категоричен беше Пламен Димитров.

Той изтъкна, че и протестиращите майки на деца с увреждания не искат оставката на социалния министър, а решение на проблема. "Все още има възможности министърът в оставка да стане отново действащ министър. Премиерът може да я върне обратно", смята Пламен Димитров.

Той изтъкна, че Бисер Петков е успял да намери диалога и с бизнеса, и със синдикатите.

Пред журналисти лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов са внесли писмо до премиера Бойко Борисов с искане да бъде преразгледано решението за приемане на оставката на социалния министър Бисер Петков.

Подаването на оставката за мен е по-скоро емоционален акт на министъра, а приемането на оставката е грешка на премиера, която може да бъде поправена все още, заяви Пламен Димитров. По думите на лидера на КНСБ общественото настроение, в това число и на протестиращите, ясно доказва, че не това е пътят, за да се излезе от ситуацията, в която има сериозни проблеми. Димитров смята, че е абсолютно нелогично един от най-добрите министри в кабинета да си отиде по този начин. Според лидера на КНСБ направеното от Петков по време на българското председателството на Съвета на ЕС също е много. Той подчерта, че ако някой трябва да изброява успехите на България през шестте месеца, то между първите пет ще стои директивата за командированите работници, за която всички европейски лидери поздравяват нашият премиер. Президентът на КНСБ припомни, че въпроси от рода на втория стълб в пенсионното осигуряване, фазата на изплащане и други трудни въпроси са получили сериозно движение напред. Министър Петков е фактор в социалната система, който носи не само решенията, но дава и визията напред, допълни Пламен Димитров.

В отговор на въпрос дали смята, че Бисер Петков е останал без политическа подкрепа, Димитров каза, че е възможно, тъй като доколкото знае, Петков не е член на нито една партия. Това не значи, че е по-малък професионалист, даже и обратното, допълни лидерът на КНСБ. Синдикалният лидер отбеляза, че се надява, че гъвкавостта, която показва Борисов, сега ще му помогне да преразгледа решението.

Бисер Петков е един освободен от емоции технократ с твърде високи нива на компетентност, човек, който не се заиграва с тоя и оня, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Аз също мога да направя редица бележки по отношение на неговата дейност, не е бил изцяло на наша страна, но работата му не е да е изцяло на наша страна, допълни Манолов, но по думите му поддръжката на разумния баланс, която той е осъществявал, е изключително важно нещо. Според Манолов Бисер Петков е компетентен, с балансирани познания във всички области на труда и социалната политика. "Той прекара много време в НОИ, а институтът има всякакви връзки с много дейности. Петков е компетентен и в болнични, и в майчински, и в пенсии, и в труд, трудно ще намерим човек с подобни компетенции", каза още Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" не приема обявеното като причина за оставката. Еднозначно решение на този проблем не може да бъде намерено - ако ти задоволиш исканията на една група в неравностойно положение, то непременно ще стане за сметка на други, трябва да се търси разумният баланс, допълни Манолов. Според него е трудно да се намери решение, което на сто процента да удовлетворява всички.