Българското обществено мнение е в процес на дезинтеграция и е абсолютно невъзможно да се обедини около каквото и да е било. Това е едната хипотеза, поради която у нас отношението към войната в Украйна не е еднозначно. Другата причина е исторически дълбоката цивилизационна и манталитетна свързаност с Русия и силно изразеното нежелание тя да бъде видяна като враг. Невежеството и неразбирането на това, което се случва в Украйна е третият важен фактор. Дълбоката подозрителност в българите към пропагандата и мейнстрийма по отношение на всяка официално налагана теза, което автоматично поражда съпротива е четвъртата причина, която оформя отношението към тази война, казва социалният антрополог Харалан Александров.

Александров изказва хипотеза, че симпатията към Русия, която е нещо отделно от преклонението пред Путин, временно ще влезе в ъндърграунда, ще се превърне в гето култура, ще стане по-радикална и реваншистки настроена и по-отмъстителна. Путин не е полудял, казва още Харалан Александров. Тази война е абсолютно рационално, брутално и абсолютно премислено поведение на автократ, който няма какво много да губи. За разлика от него Западът обаче има много какво да губи, като най-пострадали ще бъдат украинците.

Това, което остава неизвестно сега е, какво е общественото мнение в Русия към тази война, отбелязва Александров. Според него заради елитарната си култура руснаците се чувстват обидени. Той е на мнение, че руският народ има особена психология, която трудно може да бъда разбрана от други и дава за пример радостта им от връщането на Крим, въпреки последвалото трудно ежедневие.

На американците сега е много трудно да заемат позицията на морален съдник от последна инстанция, заради драматичното разминаване с реториката за демокрация и човешки права и щетите, които нанесоха в много региони по света, казва Александров. Това, казва той, прави американският империализъм да изглежда несъстоятелен.

Честването на националния празник на 3-ти март е част от нашата идентичност и той не може просто така да бъде отменен. Бруталната му употреба за политически цели е още един от знаците, за моралния упадък, в който се намира българското общество, твърди Харалан Александров. Според него половината от сегашното правителство е русофилско.

Александров е на мнение, че Стефан Янев казва верни неща, но не е съгласен, че българският народ е мъдър и може да взима правилни решение. Според него за целите на политическия обрат, който беше предизвикан у нас, и който доведе служебното правителство на Стефан Янев на власт и сегашната политическа гарнитура, масовият българин е вкаран в дълбок регрес. В хората има много силно усещане, че това правителство е заложник на външни интереси, на САЩ и НАТО, казва Харалан Александров.

  • Да си русофил означава ли, че харесваш войната на Путин?
  • Защо ударите на Русия в Украйна нанасят политически щети у нас?
  • Какво изкара хората на площада в подкрепа на бившия министър на отбраната?
  • За какво ни предупреждава Стефан Янев?

Отговорите на Харалан Александров гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Доцент Харалан Александров е антрополог, организационен консултант и анализатор на обществените процеси. Изучава проблемите на идентичността, самоорганизацията на човешките групи и общности и лидерството в тях, социалното развитие и културната промяна. Автор е на научни публикации в различни области. Първата му докторска дисертация е теренно изследване върху културната идентичност, а втората - изследване в хода на действието (action research) върху организационната промяна и лидерството в български условия. Преподава в Нов Български Университет и е член на Български Институт за отношения между хората. Консултира организации и проекти в областта на образованието, местното развитие и грижите за деца.