България ще затвори пристанищата си за руски кораби, обяви транспортният министър Николай Събев в студиото на "Говори сега" по БНТ

"Министерството на транспорта потвърди възможността да бъдат затворени българските пристанища за руски флаг, защото ние имаме национален интерес войната да спре. ЕС успя да изгради достатъчно ефективна икономическа блокада и ние считаме, че това е възможно най-ефективното в момента."

Министър Генчовска (външният министър Теодора Геночвска) е коментира тези неща в момента в Брюксел, отбеляза Събев и допълни, че искаме да въведем тази мярка координирано с ЕК.

Министър Събев обясни и защо в петък поиска оставката на директора на Националната служба за охрана, след като премиерът Кирил Петков беше замерян със снежни топки на връх Шипка на 3 март. От предния ден НСО е била информирана за програмата на премиера и на председателя на НС, но не я е изпълнила според изискванията, категоричен е министърът на транспорта.

"Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими", коментира Събев.

Министърът на транспорта подчерта, че хуманитарният полет, който прибра руски граждани от София е бил разрешен, защото не воюваме с руското население. От 180 заявили, на самолета са се качили само 70, допълни Събев.