Саксобургготски задава въпроса дали в момента има разединение, реално ли е то или е плод на желанието на определени кръгове да се възползват от несъвършенствата на демокрацията за постигане на задкулисни намерения и безотговорно да ни делят на протестиращи и антипротестиращи, на симпатични, умни, десни, бедни, богати, българи, цигани, турци, евреи и т.н.

В демократичните общества гражданите могат свободно да изразяват своите желания, включително и протестирайки, казва бившият премиер и продължава: "Питам се, обаче, колко значими и реални са тези прояви на фона на хората, които са гласували на изборите, още повече на фона на цялото население на страната, и в колко от градовете на България се провеждат те".

Сакскобургготски отбелязва в обръщение на сайта си www.kingsimeon.bg, че в международните медии е необичайна практика ежедневно новините да започват с броене на "поредния ден от началото на протестите и контра протестите".

Сакскобургготски за воденето на деца на протестите

Според него не е редно, колкото и да изглежда невинно, да се водят деца на подобни събития.

"Надали е и възпитателно те да стават свидетели и участници в противопоставянето на наши и ваши, часове да бъдат подложени на въздействието на силните шумове, както и да възприемат използваните епитети, още повече, че има изрични европейски директиви, отнасящи се за закрилата на децата", посочва още Симеон Сакскобургготски, цитиран от БТА.

Трябва да има демократично споразумение

Бившият премиер изразява недоумение, че хората искат депутатите "да не ваканцуват", а в същото време ги възпрепятстват при отиването им на работното им място.

Когато правителството работи и парламентът приема закони, в ход влиза тезата за някаква "тройна коалиция" като нарицателно и то самоцелно, забравяйки, че в чужбина това може да предизвика отрицателни и вредни за нас интерпретации, обръща се Симеон Сакскобургготски.

Той напомня, че в някои влиятелни европейски държави с работеща икономика и висок жизнен стандарт се стига до демократични споразумения по важни теми в името на постигането на национални цели. Тази практика се възприема като нещо нормално.

Липсва респект към институциите

Със загриженост Сакскобургготски отбелязва, че в социалните мрежи и в медиите се демонстрира липса на респект към институциите. "А с подобно отношение и взаимно изключващи се призиви не само се излагаме пред света, но плашим и инвеститорите и туристите", смята той.

Затова Симеон Сакскобургготски призовава за намиране на допирни точки и диалог, а не за конфронтация и сензация.

Мрачното настроение не е верният ни съюзник, пише още той.

Анкета: Очаквате ли по-масови протести през есента?