Това съобщил самият той на националното съвещание на данъчните в края на миналата седмица, пише  в. "Труд”.
Миналата година собствена полиция си направиха Столична община и Агенция "Митници”, а само преди дни земеделският министър Мирослав Найденов призова да се направи зоополиция срещу бездомните кучета.

Дянков не за първи път споделя подобни намерения - той съобщи за тях и през декември в интервю за "Стандарт", като се обоснова с факта, че данъчна полиция има в 18 страни от ЕС.

По-късно той коментира пред БНР, че новото разследващо звено ще заработи от януари 2013 г. Освен промените в законодателството, ще има и структурни промени в Националната агенция за приходите.
"Аз искам тези законови промени да влязат в Народното събрание през юни, така че да се работи юни и юли и данъчната полиция да е факт от първи януари 2013 година", каза финансовият министър.
 
Той се аргументира с добрите резултати на разследващото звено в митниците: "В митниците ефектът засега надминава очакванията ми. В цифри - от началото на годината досега по четири месеца имаме около 230 производства, от които над половината - близо 140 производства, са завършени, вече са издадени актове, има актове за нарушения, платени са глоби. Това ако минаваше, както досега беше процедурата, през съдилищата през общата процедура, средно трае от три до четири години. Тук в рамките на три месеца се решава. Като резултат - някой, който се занимава с контрабанда, вече много внимава дали ще направи второ нарушение, защото при второ нарушение влизаш в затвора. Същият ефект очаквам и в НАП, главно по темата ДДС измами."

Идеята за данъчна полиция не е нова. Подобен проект имаше по време на управлението на НДСВ, но тогава МВР се противопостави. При Тройната коалиция неин застъпник бе финансовият заместник министър Георги Кадиев.