Той участва в дискусията по представянето на Четвъртия годишен икономически доклад за държавния глава на тема "Световната финансово-икономическа криза и България", предаде БТА.
Документът ми харесва, защото в него са набелязани някои неща, които трябва да се предприемат след излизането на страната от кризата, посочи Дянков, който преди дни видя в него "малоумни идеи", а по-рано днес обяви по БНТ разработката като план "Жан Виденов 2".
По думите му в доклада има визия за България, не само за този момент, но и за това как би трябвало да изглежда страната след 10 или 20 години, както и някои основни насоки на това развитие.
Дянков цитира основните приоритети, отбелязани в документа - постигането на балансиран бюджет и социална защита на безработните. Това е задача минимум за излизането от кризата, заяви Дянков. Той отбеляза, че това мнение се споделя от него и от правителството.
В доклада има много добра разработка какво трябва да се направи в областта на здравната реформа, каза още министърът. Здравеопазването е най-нереформираният сектор и ако не се вземат мерки, дори ако излезем от кризата рискуваме да изпаднем в нова здравна криза. "Човекът, който е изготвил тази глава е много по-подготвен от мен и ще се радвам, ако приеме да работи с нас за подобряване на здравната система", каза Симеон Дянков, цитиран от "Дневник".
Фискалната политика трябва да бъде насочена към балансиран бюджет, като главната цел е запазване на силата на българския лев. За разлика от други държави в Европа и в света, които могат да си позволят няколко години да влязат в големи дефицити, България това не може да си го позволи, защото е в условие на валутен борд, отбеляза министърът.
Дянков заяви, че сред другите положителни страни на запазването на балансиран бюджет е поевтиняването на външния финансов ресурс. Това се случва, след като външните анализатори видяха, че новото българско правителство е решено да предприеме всички мерки, за постигане на балансиран бюджет, допълни министърът. Вторият приоритет, с който също съм съгласен, е защитата на доходите на безработните, заяви министърът. Дянков допълни, че е необходимо да се предприемат такива антикризисни мерки, чрез които по-малко хора да останат без работа.
Финансовият министър каза, че за него липсващата глава в по-дългосрочен аспект - след пет години, е енергетиката, съобщи БТА. Той посочи, че в доклада не се споменават мерки и цели от гледна точка на енергийния сектор. По думите му в сектора реформата реално не е започнала.
Дянков посочи данъчната политика сред неразвитите напълно теми в доклада. Може би би имало по-конструктивен дебат, ако беше написано кога точно тези мерки могат да се приемат, кога дебатът за плоския данък или за намаляването на ДДС е добър дебат и колко би струвало намаляването на ДДС на бюджета, каза министърът. По думите му, ако тези предложения, бяха станали част от антикризисна програма, той би нарекъл програмата "Жан Виденов 2", понеже тя ще вкара икономиката в процес на дълбока и по-дълготрайна икономическа криза. Според министъра, след като страната излезе от кризата може да има дебат във връзка с данъчните предложения.
Вижте видео от изявлението на Дянков