Има разминаване между служителите, които работят и тези, които носят отговорност в агенцията за одит на средствата от ЕС. Това вероятно е част от причината за върнатите оценки за съответствие по пет оперативни програми, каза финансовият министър Симеон Дянков, който бе изслушан в комисията по европейски въпроси и контрол на европейските средства в парламента, по настояване на зам.-председателя на комисията Меглена Плугчиева, предаде  „Фокус”.
По думите на Дянков новото правителство има девет основни проблема в процеса на усвояване на европейските средства, които в по-голямата си част са наследени от предходното правителство. Няма достатъчно административен капацитет в одитния орган, НАПИ и в ДФ "Земеделие". Оценяването на проектните предложения по безвъзмездната финансова помощ на ЕС се извършва твърде дълго и така се получава забавяне, посочи Дянков. Има и недостиг на качествени проекти, допълни той.
ЕК не прие оценките за съответствие по пет оперативни програми както и придружаващите ги доклади. Две оценки все още не са подадени – по ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие”, припомни Дянков.
„Одитният орган е абсолютен провал. Петте оценки са върнати, защото просто нищо, което е трябвало да се направи, не е станало добре. Хубаво е да кажете, че за някои неща вие се провалихте”, обърна се той към Плугчиева.
Оттук нататък искаме да променим системата, така че недостатъците да се предотвратят, допълни министър Дянков.