Но ако това се случи, те по-скоро биха довели до сериозни проблеми, добави министърът.
Предложените идеи на икономисти се съдържат в доклад с антикризисни мерки за информация на президента. 1000 лева необлагаем минимум и 20% данък за заплати над 3000 лева, е едно от предложенията на екипа от икономисти, воден от директора на Икономическия институт при БАН ст.н.с Митко Димитров.
"Премахването на плоския данък, как да се изразя, тя е малоумна идея. Тя дори не е необмислена, не е некомпетентна идея, тя е малоумна идея. Необлагаемата стойност на 1000 лева, тя общо взето върви по същия начин, като "хайде да премахнем плоския данък", коментира Дянков. Плоският данък е работил много добре за България и той е една малка част от това, което е създадено в България през последните години, което е трудно да се корумпира – просто защото е еднакво за всички", заяви министър Дянков.
Той беше категоричен, че и идеята за диференциран ДДС не е добра. "В момента, в който ние кажем "айде за лекарството да го направим по-ниско" или туристическия сектор, както иска да е по-нисък, тогава за книгите да го направим по-нисък. Тогава може да кажем за книги на френски още по-нисък. Това е още по-малоумна идея.
Не се пипат данъчните политики по време на криза, тъй като има неочаквани ефекти и идеи – те няма да влязат, няма да станат, за радост, защото е явно колко са малоумни", допълни още финансовият министър.
Симеон Дянков коментира, че е чел доклада и му е направило впечатление, че той дори съдържа идеи за това какво да правят за справяне с кризата в САЩ.
"Аз не знаех, че в България има чак такива експерти, да съветват САЩ какво трябва да правят по кризата.
Докладът не предлага премахването на 10% плосък данък, а запазване на стабилността на данъчната система. Това каза пред Агенция „Фокус” ст.н.с д-р Митко Димитров. „Допускам, че министър Дянков не е бил информиран и сигурно се е подвел от това, което някой друг му е казал, че вътре има такива предложения”, посочи Димитров в отговор на изказванията на финансовия министър, че предложенията за отпадане на плоския данък са „малоумни” .
Пред "Хоризонт" Стоян Александров, един от авторите на доклада, заяви, че експертите, изготвили предложенията, не са били на едно мнение по много от въпросите. Александров подчерта, че самият той не е съгласен с някои от идеите.
"Не е момента сега, в условия на криза, да се прилагат такива радикални реформи във фискалната част, още повече, че това, което беше направено във фискалната област последните години, получи международно признание и висока оценка", смята Александров.