Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че ГЕРБ определя всичко в парламента и нищо не зависи от "Обединени патриоти".

"От доста време групата на патриотите не решава кворума. Г-н Цветанов си прави кворума с "Воля" и ДПС. Г-н Цветанов - един опитен парламентарен играч, голям политик, за мен сравним с Шарл дьо Гол, Аденауер, Кенеди и други титани в световната политическа история - той наистина е много опитен политик и той отдавна не залага кворума в парламента на групата на патриотите", каза депутатът пред БНР.

"Седейки в парламента, не мога да бъда част от управлението. Нещата, които съм предлагал, не са минавали... Малката коалиция влезе в управляващата коалиция с намерението да направи неща, касаещи доходи, пенсии и т.н. Вместо това ни се предлага да похарчим 2 млрд. лв. за най-луксозната военна стока Ф-16, които по никакъв начин не ни повишават защитата, а хората ще ме питат - какво стана с пенсиите", отбеляза Сидеров.

По думите му цялата отговорност е в ръцете на ГЕРБ:

"Цялата власт в България е в ръцете на Министерски съвет. Когато някой се сети за нещо, продължават да идват в парламента. Самият парламент прилича на Капалъ чаршия, вътре не можеш да се разминеш от хора. В Министерския съвет не можеш да влезеш. Кой където се сети, идва да протестира пред парламента. Ние сме министерска република, трябва да е ясно. Най-подлото през всички последните десетилетия е, че негодуванието и възмущението на хората беше през медиите насочено към парламента".

Според лидера на "Атака" целият апарат, който има достъп до ресурсите, остава абсолютно на тъмно:

"Тези чиновници, този апарат, който стои там - някои от тях по 20 години, се подсмихват, когато идват избори, и си казват: "Този министър сега ще си отиде, а ние сме пак тук и ще продължим да крадем. Това е сериозният проблем за страната ни".

"Предлагам да се спази европейският норматив. В момента българският Изборен кодекс го нарушава". За това апелира пред БНР лидерът на партия "Атака" и председател на групата на "Обединени патриоти" в Народното събрание Волен Сидеров. Той подчерта, че предложенията му са останали в сянка.

"Европейският норматив казва, че бариерата не може да бъде повече от 5%. В България при изборите за ЕП бариерата реално е близо 6%. Всичко това ощетява по-малките партии", обясни депутатът и попита: "Защо сега има незаконна методика?".

Вчера от "Атака" обявиха, че ще подготвят нормативни предложения евродепутатите да се отказват от заплатите си. Волен Сидеров подчерта, че евродепутатите са с огромни заплати, но никой не знае те какво правят:

"Аз предложих и ще го оформя и законодателно, и като юридическа формула, че този, който се кандидатира за евродепутат, да декларира, че парите, които взима над средната българска заплата, ще отиват в специален фонд за подпомагане на болни деца. Ако някой не иска да направи това, да не се кандидатира за евродепутат. Или ако не иска, но се кандидатира - да излезе и да обясни защо не иска да дарява тези пари".

Сидеров сравни конгреса на ГЕРБ с 13-ия конгрес на БКП и се обърна към ГЕРБ: "Ако искат да приличат на БКП, то нека да върнат цената на тока, водата и парното, както бяха тогава".

Сидеров посочи, че на 15 януари в ЕП е гласувана резолюция, в която се защитават правата на мигрантите, търсещи убежище:

"Дават се права на мигрантите да идват тук, да се заселват, да изнасилват, да убиват и т.н.", каза депутатът и изброи как са гласували българските евродепутати, като единствено Николай Бареков е гласувал против тази резолюция.

В ефира на "Хоризонт" лидерът на "Атака" разкритикува БНР и БНТ. Според него дневният ред на медиите се разминава с този на обществото.