"Дано някой външен пръст отново не се намеси да спре "Турски поток", дано да удържим", заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров след среща с руския премиер Дмитрий Медведев. Сидеров разговаря с него като зам.-председател на Групата за приятелство с Русия.

"Вярвам, че днес имаме премиер, който води по-балансирана политика от предишни такива, ще удържи националния интерес и ще даде уверенията за това "Турски поток" да бъде гарантиран. Премиерът Бойко Борисов има искрено желание да се постигне договореност. Вярвам, че той не само има желание, разбира, осъзнава, а и работи за реализацията на проектите "Турски поток" и АЕЦ "Белене". Намесата отвън в каква степен ще бъде и до колко ще удържи е въпрос на устойчивост. Зам.-държавният секретар на САЩ дойде и небрежно подхвърли нещо против това "Турски поток" да минава през България отново. Надявам се този път това да бъде просто подметнато изречение, да не се вземе толкова сериозно, да не спре двата важни проекта", заяви още Сидеров, цитиран от "Фокус".

Като подчерта, че досега не се е срещал с премиера Дмитрий Медведев, той добави:

"За мен това е човек, който е изключително интелигентен, проницателен, точен. Той коментира дори с лека ирония това, че България се отказа от важни проекти, изгодни и за нас. Имам предвид главно "Южен поток", а и АЕЦ "Белене". "Атака" винаги е подкрепяла тези проекти. И единият, и другият бяха провалени поради външна намеса. Дмитрий Медведев го загатна в разговора, деликатно и дипломатично. Каза, че е добре тези решения да се взимат без толкова външна намеса".

Той изтъкна, че не знае как ще завърша преговорите, но като част от управляващото мнозинство ще направи каквото е възможно за реализирането "Турски поток" и той да минава през България, а не през Гърция, каквато възможност има.

Според него, ако извоюваме "Турски поток" да преминава през България, това ще бъде някакъв вариант на "Южен поток" и ще е изгоден за нас, защото ставаме стратегически много по-важна държава. По думите на Сидеров, ако АЕЦ "Белене" работеше, БВП на България сигурно щеше да скочи с 20%, а икономическият ръст с 3-5%. Ако "Южен поток" беше направен икономическият ръст на България щеше да бъде двоен, даже повече, изтъкна той.

"Работя за нормализирането на икономическите отношения с Русия и бих работил във всяка една функция. Ако "Атака" има представител в европарламента, той ще работи за това да паднат санкциите срещу Русия, а отношенията между ЕС и Руската федерация да бъдат нормализирани", подчерта лидерът на "Атака".

В отговор на въпрос вижда ли връзка между посещението на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер, той посочи:

"Обикновено тези посещения се планират много време, особено на руския премиер. Те са съпроводени с тежки делегации. Едва ли са се гонили, за да съвпаднат". В посещението на Столтенберг има неизяснени моменти- какво точно иска НАТО от нас. Чувам и разбирам по неформален начин за някакви амбиции на НАТО ние да станем фронт, разбираме САЩ, срещу Русия. Тук да бъдат разположени оръжия, сега имаме само радарни съоръжения".

В средата на март на свой форум "Атака" ще реши как да се яви на евровота, ако скоро не се разберат с НФСБ и ВМРО, каза още Волен Сидеров, цитиран от БТА.

"Ако не сме заедно, да го направим културно, но да бъде комбинирано с ясно уверение, че управленският мандат ще бъде изкаран докрай, програмата - изпълнена и няма пряка връзка между явяването на патриотичните партии (заедно или поотделно) с мандата на правителството. Т.е. г-н Борисов да го оставим да направи един пълен мандат, да се види какво е направено и тогава да се критикува, анализира, одобрява управлението на ГЕРБ-Патриоти", допълни той.

Според него начинът на общуване вътре в т.нар. малка коалиция не е писма през медиите, а мъжки разговор.

Той отново припомни позицията си, че не е важно кой ще води листата, а какви идеи ще защитава представителят на патриотите в ЕП.