Китайският президент Си Цзинпин се очаква да пътува до Москва следващата седмица, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, съобщиха в понеделник "Ройтерс" и "Уолстрийт джъръл", цитирайки източници, запознати с въпроса.

Според информацията им, китайският лидер също така е готов да проведе видеоконферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски след пътуването си до Москва. Това ще бъде първият му разговор с украинския държавен глава след започването на войната в страната.

Си Цзинпин може да добави още няколко европейски дестинации към пътуването си, но пълният маршрут все още не е решен, подчертаха източниците на "Уолстрийт джърнъл".

Китайският президент може да добави още няколко европейски дестинации към пътуването си, но пълният маршрут все още не е решен, подчертават източниците на "Уолстрийт джърнъл".

Визитата на СиЦзинпин в Москва ще се състои по-рано от очакваното и идва в момент, когато Китай предлага да стане посредник в мирен процес между Русия и Украйна. По-рано ТАСС съобщи, че на 30 януари Путин е поканил Си на посещение през пролетта, което можело да стане през април или началото на май. Китайското министерство на външните работи не коментира случая.

Това предизвика скептичност в западните страни, като се има предвид дипломатическата подкрепа на Пекин за Москва, отбелязва Ройтерс. Седмици преди руската инвазия в Украйна през февруари миналата година Путин посети Пекин. По време на посещението Китай и Русия сключиха споразумение за партньорство "без граници", припомня Ройтерс.

"Все още няма какво да се каже по този въпрос", каза днес официалният представител на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, в отговор на въпрос за вероятността от посещение на президента на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин в Москва.

Той уточни, че пристигането на чужди лидери "се обявява едновременно по взаимно съгласие на страните". Руските власти ще информират, когато "ще има такава готовност", подчерта говорителят.

Междувременно Кремъл заяви, че ще продължи военните действия срещу Украйна и не вижда перспективи за преговори.

"Целите, поставени от Русия в Украйна, сега могат да бъдат постигнати само с военни средства, няма никакви предпоставки за преход на ситуацията в мирно русло", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.