Проектът за решение вече е изпратен за мнение в Европейския парламент, съобщиха за БНР от Европейския съвет.
На мястото, където трябва да бъде записана датата за влизането в сила на решението, е оставено празно пространство. Очаква се да го попълнят министрите на вътрешните работи от ЕС, които предстои да обсъдят въпроса на заседание на 24 и 25 февруари. Дотогава трябва да се произнесе и Европейският парламент, който в случая има само консултативни функции.

Последните проверки за готовността на двете страни са през декември - за Шенгенската информационна система. След тях работната група към Европейския съвет, която включва представители на всички страни от Шенген и на Европейската комисия, ще изготви окончателната си оценка.

След това Унгария, която вече ще е поела ротационното председателство на ЕС от 1 януари, ще трябва да включи темата в дневния ред на февруарския Съвет на вътрешните министри – освен ако други държави-членки не излязат със сериозни аргументи за отлагане.
Този сценарий обаче е малко вероятен, коментираха дипломати, според които дори да има резеври, трябва да има обсъждане. Така евентуално блокиране от страна Франция или друга държава остава за Съвета на вътрешните министри в края на февруари, където решение за влизането ни може да бъде взето само с пълно единодушие.

При сериозни различия крайното решение може да остане за Европейския съвет през март.

Ако сработи оптимистичният сценарий и България и Румъния получат зелена светлина, отварянето на границите ще стане факт няколко месеца по-късно и на етапи – най-вероятно – от 1 юли - за сухопътните, от 1 септември – за въздушните, и от 1 декември – за морските, съобщава БНР.

Румъния и България трябва да продължат да работят по изпълнението на критериите за присъединяване към Шенген, така че тези, които не желаят влизането на двете страни в зоната, да имат възможно най-малко аргументи да му се противопоставят. Това заяви междувременно еврокомисарят Сесилия Малмстрьом, отговаряща за вътрешните въпроси, предаде Аджерпрес, на която се позова БТА.
Тя посочи също, че по темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген не трябва да се намесват политически въпроси, защото става въпрос за чисто технически процедури.
Малмстрьом добави, че темата за Шенген и проблемът с ромите са "два паралелни въпроса".