Доскорошният заместник-директор на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Серафимов става директор на службата, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който бе шеф на антимафиотите преди да оглави МВР в правителството на Николай Денков.

Стоянов потвърди и информацията, че директорът на столичната полиция Калоян Милтенов е поискал да напусне поста, като е подал молба по лични причини.

"Тук няма никаква драма, искам да потвърдя, че той е изключително професионалист и ще направя всичко възможно да остане в системата", посочи вътрешният министър и добави, че в близките дни ще бъде готов с екипа, с който ще работи.

Калин Стоянов уточни, че новият шеф на СДВР ще стане ясен през другата седмица. "Познат е на колегите си", добави министърът, без да влиза в конкретика.

Калоян Милтенов бе назначен за ръководител на столичната полиция в края на юни 2021 г. Той е роден на 10 декември 1974 година в Дупница. Завършил е две магистратури в УНСС и НСА. 

В МВР постъпва през 1999 година като разузнавач в столичното Четвърто РПУ. Бил е началник на група "Икономическа полиция", началник на сектор в отдел "Икономическа полиция", заместник-началник на 3-то РПУ в София, началник на 3-то РПУ, а от 2017 до 2019 г. е началник на 1-во РПУ в София. От 14 октомври 2019 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Ямбол, а от 2020 г. до заемането на шефския пост в СДВР е заместник-началник на отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Награждаван е с Почетен знак на МВР III степен.