Бригаден генерал Емил Тонев отрече НСО да разполага със записите от полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите миналото лято. Това той каза пред журналисти след изслушването му на заседанието на комисията за контрол на спецслужбите, което се състоя при закрити врата.

"Не съм укривал нищо, имам документи, с които мога да го докажа. Записите ги няма в службата", заяви шефът на НСО. Генералът поясни, че с протокол те са били предадени на СДВР на 16 юли 2020 г. по тяхно искане. "Това, което е поискано от СДВР, това сме предали. По чл.29 от Закона за НСО всички записи можем да ги предоставяме на органите на националната сигурност, обществения ред и на съдебната власт", допълни още той.

Само преди два дни парламентът изслуша вътрешния министър Бойко Рашков за полицейското насилие, а в отговор на въпрос той поясни, че е информиран за камера на НСО, намираща се точно до колоните, където бяха проснати на земята няколко от протестиращите млади хора. Тогава вътрешният министър призна, че не знае дали НСО е докладвало за записите на президента. 

Рашков направи заключението, че СДВР и прокуратурата не са свършили нищо в продължение на година и затова той е назначил нова проверка на полицейския произвол.