Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова освободи със своя заповед председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ.

Министър Коритарова взе решението си за освобождаване на инж. Йорданов след като се запозна с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич.

Проверката е извършена от екип от служители на дирекция "Вътрешен одит" и инспектората на МРРБ през март 2024 г. в изпълнение на заповед на регионалния министър в кабинета "Денков" Андрей Цеков.

Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22 декември м. г.

В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022-ра година с до 50 на сто.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Инж. Ясен Йорданов бе назначен на поста преди 10 месеца със заповед на Андрей Цеков. Вече бившият шеф на УС на АПИ е магистър инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Той има близо 30-годишен опит в проектирането и изграждането на големи обекти от пътната инфраструктура в България. Работил е и по различни проекти в чужбина. Инж. Ясен Йорданов беше част от Междуведомствената работна група, създадена през 2022 г. от кабинета "Петков", която проверяваше възлаганията на текущ ремонт и поддръжка за спорни пътни ремонти.