Помощта от страна на държавата ще бъде получена от тези, които имат право да я получат, в най-кратки срокове. Вече е сформиран и оперативен щаб, който ще бъде ангажиран с щетите от градушките. Това заяви в Шипка служебният премиер Димитър Главчев. Той е на посещение в града във връзка с вчерашната буря, която причини сериозни материални щети в региона, предава БТА.

Главчев коментира, че щетите са тежки, цели покриви са компрометирани. Видяхме здравната служба, която съвсем скоро е санирана и реновирана, и е компрометирана вече, посочи още той. Конкретиката за размера на щетите ще дойде от местната власт, според мен щетите са тежки, каза служебният премиер.

"Много приятно бях изненадан от това, че самите хора работят по покривите и щетите, и не чакат държавата, а сами се справят, но въпреки това имат нужда от подкрепа от държавата и ние сме точно за това тук", коментира още той.

Димитър Главчев посочи, че неслучайно на място е и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Хората ще получат помощ от държавата, зависи от всички апликациони форми, които те ще подадат, увери премиерът. Призовахме това да стане много бързо, за да могат да получат и помощта, защото това е процес, който във всички етапи зависи от това с каква скорост подават.

Тук сме, за да покажем съпричастността на държавата, каза служебният премиер и призова хората да застраховат имуществото си. Той отбеляза, че повечето пострадали обекти са били автомобили.

Има етапи в процеса на финансиране, които не зависят от държавата, а от местната власт и от областния управител, обясни Главчев. Тук сме, за да успокоим хората.

Той отбеляза, че днес е сформиран оперативен щаб, който да се занимава именно с проблемите, предизвикани от градушките не само в Шипка, но и на други места в страната. Председател е служебният вътрешен министър, но ще се присъединят още служебният министър на земеделието, служебният министър на транспорта, служебният министър на регионалното развитие и служебният министър на финансите.

По думите на Главчев хората няма да разчитат само на Междуведомствената комисия. Служебният министърът на финансите ще бъде в този щаб, за да може извън средствата от комисията, да бъдат предвидени още и да бъдат отпуснати на пострадалите от природното бедствие.

Попитан дали ще бъде подпомогната дейността на Изпълнителната агенция за борба с градушките, Главчев обясни, че целта е представителите на различните ресорни министерства да синхронизират действията си, така че всичко, от което имат нужда, да бъде отпуснато своевременно.

"Знаете, че служебният кабинет работи в най-кратки срокове", подчерта той.

Служебният премиер увери, че колкото повече се ускори процеса по подаване на необходимите документи, толкова по-бързо ще реагира държавата.

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, чиито председател съм аз, има готовността и най-важното - финансовата възможност да реагира при оказване на помощта за излизане от ситуацията, в която се намира в момента община Казанлък. Това каза и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в Шипка.

Той уточни, че "топката е в общината, в местната администрация, които трябва максимално бързо да съберат и да изготвят необходими документи, след което да входират своите искания в комисията по бедствия и аварии".

"Имаме финансова възможнист и готовност. Комисията може много спешно да реагира по отношение на инфраструктура, на детски градини, на училища, параклиси, така че цялата документация минава през въпросната Комисия, която има членове на почти всички министврства и съответно след като направим оценката, ще се получи необходимата помощ", обясни той, цитиран от БТА.

За обикновените хора също има вариант, но първоначално те ще получат еднократната финансова помощ от Министерството на туда и социалната политика, а впоследствие ще могат да кандидатстват и за помощ за компроментираните покривни съоръжения.

Стоянов каза, че от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съвместно със служителите от полицията са реагирали на около 70 сигнала вчера. По думите му те са били предимно за няколко наводнения на приземни етажи и дворове, за множество увредени автомобили, паднали дървета, както и скъсани електропроводни кабели.

Проходът "Шипка" не е затворен и не подлежи на затваряне, но в момента се разчиства. Това каза пред журналисти в град Шипка министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, която посети града във връзка с щетите от вчерашната буря. Той ще бъде разчистен до края на деня, добавя БТА.

По думите ѝ в района е имало данни за пет свлачища, които снощи са били разчистени своевременно, но тази сутрин е имало активирани още три такива. В момента са предприети действия по тяхното разчистване, разчиства се и пътят през прохода Шипка, тъй като там има много нападала листна маса, която застрашава безопасността.

На срещата в Шипка присъстваха също представители на Агенцията за социално подпомагане, както и областният управител на Стара Загора Ива Радева, заместник-кметът на община Казанлък Сребра Касева, кметът на Шипка Василка Панайотова и представители на местната власт.

Със заповед на кмета на община Казанлък по-рано днес беше обявено частично бедствено положение в градовете Шипка и Казанлък, и в селата Шейново и Хаджидимитрово.