Трите основни партии в Северна Македония - Социалдемократическият съюз /СДСМ/, Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ и ВМРО-ДПМНЕ са пред договор за предсрочни парламентарни избори, които да се състоят през юни догодина, съобщават македонските информационни сайтове.

Представители на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ преговарят за реформа на Изборния кодекс, за нов изборен модел и за предсрочни парламентарни избори. ВМРО-ДПМНЕ настоява за мажоритарен модел, ДСИ е съгласен с термина юни, но е против изборен модел в един избирателен район. От СДСМ казват, че има място да договор за предсрочни парламентарни избори, ако това е необходимо за държавата, съобщава сайтът Фактор.

Наум Стоилковски от ВМРО-ДПМНЕ изрази задоволство, че управляващите са започнали да мислят за избори преди редовните, които трябва да се състоят през декември 2020 г., допълва сайтът МКД. Костадин Костадинов от СДСМ на свой ред изрази съжаление за отказа на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за лидерска среща, на която да се обсъдят всички тези въпроси.

Препоръките на ОССЕ /ОДИХР са да се отиде към намаляване на броя на избирателните райони или да се отиде на избори с един избирателен район. След президентските избори представители на ОДИХР направиха редица забележки за Изборния кодекс. Те предлагат промени в частта за финансиране на изборната кампания, в съставянето на избирателния списък и в процедурата на обжалване.

Антикорупционната комисия в Северна Македония иска да започне процедура за наказателно преследване срещу кмета на скопската община Сарай Блерим Беджети за незаконно издигнатите платформи в езерото Матка карй Скопие, пише Фактор. Кметът носи наказателна отговорност, тъй като е действал в противоречие със закона за легализиране на платформите. Освен това инспекторатът за околната среда е установил, че незаконните плратформи не са получили необходимото съгласие от водните стопанства.

Докато аферата Рекет е в центъра на вниманието на македонската общественост, специалният прокурор Катица Янева е в годишен отпуск, съобщава вестник "Нова Македония". През уикенда в медиите бе публикувана фотография, на която се смята, че е Янева на плажа в Халкидики, но засега от Специалната прокуратура няма коментар.

Преди да излезе в годишен отпуск, когато започна разследване по случая Рекет, Янева бе в болнични. От Янева, която не е заподозряна, са иззети два мобилни телефона, които са предадени за анализ, за да се провери комуникацията й със собственика на телевизия Първа Боян Йовановски.

Йовановски, известен като Боки 13, който бе задържан миналия месец на граничен пункт по искане на прокуратурата, е заподозрян за рекет от 1,5 милиона евро, за да окаже влияние на съдебно разследване. Прокуратурата не каза за кой точно случай става дума, но поиска задържане в ареста на Йовановски, както и на бизнесмена Зоран Милевски, който бе арестуван заедно с него. Освен за вземане на подкуп за незаконно влияние Йовановски е заподозрян и за пране на пари.