Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС. Номинацията на Меглена Кунева не е изненада за Станишев предвид обществената й дейност през последните месеци. Той смята, че тази номинация ще спомогне "голямата цел на всички" - да намалят резултата на ГЕРБ.

В БСП се осъществяват вътрешни номинации за кандидатура за президент на партията. Обсъждат се и чисто партийни кандидатури като Стефан Данаилов и извънпартийни. Спрягат се имената на Пламен Орешарски, Петър Курумбашев, Жени Живкова.

Запитан дали БСП ще подкрепи Кунева, лидерът на БСП обясни, че партията не може да бъде организация, която да осигурява на някого успех.

Във вторник ще бъдат изслушани юристите в Парламентарната група на "Коалиция за България" дали има основание за сезиране на Конституционния съд за 4-месечната уседналост, въведена с промените в Изборния кодекс. Според Станишев, съдът трябва да бъде сезиран заради "безумните условия" за гласуване на хората с увреждания. "Поставят се изкуствени прегради, трябва да се носят справки от ТЕЛК. Представете си една 80-годишна баба, която трябва да намери справка от ТЕЛК, за да получи възможност да гласува по условията за хора с увреждания", подчерта той.

Следващата седмица ще се проведе среща между БСП и ДПС, за да обсъдят вота на недоверие към кабинета. "Всеки вот – дали е секторен, или за цялостна политика, е вот лично към министър-председателя при този едноличен режим. Той управлява еднолично като фирма, като едноличен търговец в държавата и няма институции, няма нищо", заяви Станишев. Той определя правителството на ГЕРБ като правителство на лъжите.

"Всеки ден гьонсурати лъжат, лъжат, лъжат от най-високо ниво, до най-ниско ниво. Само това умеят", коментира още той. Станишев призова Синята коалиция да се определят дали са опозиция, дали искат да свалят това правителство или искат просто да се наричат опозиция.

"Аз съм готов да разговарям със "Синята коалиция". Те дали са готови е друг въпрос, защото като че ли има повече вътрешен страх да говорят с БСП. Какъв е страхът? Ние сме демократична партия, те са демократична партия", каза той и определи ситуацията за отказ от разговори като "странна".

Сергей Станишев бе сред гостите на днешния конгрес на Отечествения съюз. От трибуната на конгреса той подчерта, че правителството и управлението на ГЕРБ стават все по-вредни и пагубни за България. "Дойдоха с високи очаквания и претенции, посяха много надежди. Само преди една години министър-председателят Борисов заяви, че за три години ще направи България средно-европейска държава. Къде сме днес", попита лидерът на БСП. Според Станишев правителството на ГЕРБ е некомпетентно, арогантно и слабо.