Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция. Този брой съответства на 10 % от очаквания утре вот. Той представлява около 25 депутатски места, каза Станишев.

Не е ясно дали това е цялото количество незаконно отпечатани бюлетини. До 8 май тази печатница е трябвало да изпълни своята поръчка; днес сме 11 май. Най-вероятно не е цялото количество. Трябва да се приветства решимостта на Прокуратурата да следва закона; да пресече една арогантна по своя мащаб измама. Тя трябва да бъде подкрепена, както и действията на ДАНС, заяви Станишев.

Прави впечатление, че тази операция е извършена без МВР. Възниква въпросът - дали МВР не се е опитвало да осуети тази проверка, каза Станишев.

 
Президентът и премиерът да проведат разговор с главния прокурор, да изяснят защо МВР не е участвало в тази акция. Ако е имало препятстване, министърът и главният секретар на часа трябва да бъдат уволнени, каза Сергей Станишев.

По-късно главен комисар Калин Георгиев съобщи пред БНР, че МВР е участвало в акцията в Костинброд по искане н и.д. градски прокурор Роман Василев.

"Прокуратурата и съдът трябва да си свършат работата до край. Поръчителят на това тежко, безпрецедентно престъпление срещу демокрацията трябва да лежи в затвора без съмнение, защото такова нещо в България не се е случвало", каза още Сергей Станишев.

Същата тази фирма "Мултипринт" на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев правеше бюлетините за президентските избори през 2011 г., припомни лидерът на БСП.

Възниква въпросът дали не е правена същата схема тогава, добави той. Очевидно бюлетините са подготвени за фалшифициране на крайния резултат чрез организиране на индианска нишка за влизане с вече попълнени бюлетини, смята Станишев.

"Става дума за скандал, който България не е виждала. Никога до времето на управлението на Борисов и Цветанов не е имало съмнения за честността на изборния процес. Тези хора ни върнаха в каменната ера, до правото на силния, а не до силата на правото", каза Станишев.

"Когато някой има криминално мислене и е на власт, има богата криминална фантазия. Затова призовавам в утрешния ден българските граждани да гласуват масово. Най-добрата защита срещу контролирания и купен вот е гласуването. Призовавам всички медии за масирано присъствие извън секционните комисии – заснемайте, фиксирайте измамниците и лъжци и престъпници. Призовавам всички НПО да не допуснат тази схема да бъде реализирана и вотът да бъде честен, по волята на българските граждани", каза Станишев.

"Едни избори минават и отминават, важното е да бъдат честни и да изразяват волята на гражданите. Важното е самата демокрация да съществува", добави той.

След изборите във всички случаи ще трябва да има процес на пречистване, на възстановяване на нормална демократична атмосфера и институции, заяви Сергей Станишев.

Пресконференции ще дадат и други политически сили.
 


Очаквайте подробности...