Последните дни соцлидерът упорито избягваше отговор дали ще спази обещанието си и ще се откаже от място в ЕП.

"Твърдо съм тук, взел съм решение", увери той пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

Председателят на БСП и ПЕС обаче ще замине за Европейския парламент, макар и за кратко.

"Мандатът на един евродепутат започва от първата сесия на ЕП, а това е 1 юли. Преди това на 18 юни има заседание на групата на европейските социалисти. Имам 7 дни да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам да бъда евродепутат, така че не правете драми напразно", обясни Сергей Станишев.

Той съобщи още, че на първото заседание на групата на социалистите и демократите лично ще предложи за председател на групата Мартин Шулц.
Това било важно политически от гледна точка на позицията и решенията на групата, които предстоят.

По-късно от пресцентъра на БСП изпратиха становище на Станишев, с което потвърждава, че няма да е евродепутат:

"От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат. За пореден път ме изненадаха някои медии. Преди малко прочетох заглавие „Станишев: Няма да се откажа от евродепутатското си място". Потвърждавам тази своя позиция, след като отговорих на този въпрос над сто пъти. Всичко останало е само злонамерена спекулация. Отказът от позицията на евродепутат става или чрез писмено заявление до ЦИК, или чрез такова до ЕП и имам ясното намерение да го направя".

Според Изборния кодекс до 19 ч. днес ЦИК трябва да обяви окончателно имената на новите български евродепутати.

Станишев беше изместен от първото място в евролистата на БСП от наречения от медиите Любимец 15 - Момчил Неков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в официалния си сайт:

"След като през цялата предизборна кампания Станишев повтаряше, че няма да ходи в Брюксел, а аз твърдях, че ще избяга, сега разбирам, че действително ще дезертира като евродепутат. Поредната му лъжа лъсна. Нека избирателите за пореден път да си направят извода на кого могат да вярват. Парадоксът на лъжеца – лъже ли Станишев, когато лъже или казва истината? Успя да ни обърка всички в отговора".

АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференциалния вот?


ИЗБРАНО