Той беше помолен да коментира думите на Румен Петков, че не го подкрепя и че няма нужния авторитет да оглавява партията, предаде БТА.
"Моето впечатление от срещите ми в страната е, че имам достатъчно силна подкрепа. Хубаво е, че много хора се самообявяват за лидери, но каква е реалната им подкрепа, ще се види на заседанието на конгреса на партията", коментира бившият министър-председател.
Според него проблемите на БСП са в много тесен кръг и са по върховете.
Много от проблемите, които има БСП, тя сама си ги създава. Има много лични амбиции. На предстоящия конгрес на партията ще има много атаки. Аз обаче не съм използвал справки за вътрешнопартийни борби и по време на мандата на предишното правителство защитавах хората от БСП", каза още той, цитиран от БГНЕС, и призова членовете на партията, които "водени от личните си обиди, говоря срещу БСП, да осъзнаят, че по този начин й вредят".
Станишев коментира и новото правителство.
"Постоянно се дават противоречиви сигнали за акцизите върху цигарените изделия. Аз вече трудно се ориентирам каква ще бъде ставката и как ще бъде формирана тя, с каква икономическа обосновка, а това е въпрос, който е изключително важен за значителна част от българската индустрия, специално на „Булгартабак Холдинг”. Ако се реализира намерението, което беше заявено от министъра на финансите, това ще бъде тежък удар, да не кажа фатален удар, за състоянието на „Булгартабак”", заяви лидерът на БСП по повод идеята на Симеон Дянков, предаде „Фокус”. "Разбираме мотива да се осигурят повече пари за здравеопазването, но това може реално да доведе до края на „Булгартабак” или до неговата продажба на минимална стойност", добави Станишев.
От БСП не подкрепят и намаляването с 2 пункта на осигурителната тежест, защото това щяло да отвори сериозна дупка в приходната част на бюджета.
"Няма необходимост да се вдигат акцизите, защото това е натоварване и за значителна част от населението, особено когато не се планира увеличаване на доходите. Досега правителството и парламентът работят по-скоро към миналото, без да се дават конкретни решения за икономиката в условия на криза. Такава е била, например, инициативата на миналото управление за удължаване на периода, в който фирмите могат да ползват възможността за половин работен ден, субсидиран от държавата. Така повече от 500 предприятия са се възползвали от механизма и така са запазени работните места на близо 100 хил. българи. Предлагат този механизъм в условия на криза да продължи още 12 месеца", коментира експремиерът.