"Аз ще се явя на конгреса с моето виждане за необходимата промяна, развитие и модернизация на БСП и начините да я постигнем. Ако имам мандат за това от конгреса на партията, ще продължа, ако нямам - няма да продължа", каза бившият министър-председател.
Попитан дали след конгреса ще има промени в Изпълнителното бюро на БСП, той заяви: "Най-важното е да се направи трезв и разумен анализ, който да даде възможност за бъдещето на всички лявомислещи хора в България. Ние имаме силна парламентарна група, която е добре подготвена професионално, управленски и политически, но тя не може да извърши цялата дейност на партията и според мен трябва да има доста голямо разграничаване между Изпълнително бюро и парламентарната група".
Според лидера на БСП партийното ръководство трябва да работи много не само в парламента като опозиция, но и да се заеме с огромна работа по места.
"Искам да подчертая, че промените в БСП не могат да се концентрират само в София и не са въпрос само на национален съвет", каза Станишев и допълни, че смените ще бъдат безполезни, ако не започне активна работа в страната.
Той заяви още, че в условията на икономическа криза България повече от всякога се нуждае от силна лява партия, която да отстоява социалните ангажименти на държавата. По думите му е неизбежно да започне да настъпва разочарование от новите управляващи.
"Тепърва предстои хората да видят, че промяната може би няма да е това, което очакват, защото животът продължава и освен възстановяването на справедливостта, на дневен ред стоят социалните проблеми и икономическото развитие на страната", коментира Станишев.
Той заяви, че на правителството трябва да се даде толеранс от сто дни, защото според него е нормално в първия месец и половина от работата си новият кабинет да няма достатъчно ясна концепция, но след стоте дни и гражданите, и опозицията трябва да изискват много от управляващите.
Лидерът на БСП посочи, че като опозиция партията ще се бори преди всичко за изпълнението на социалните ангажименти на държавата.
"Това е най-важното нещо, защото аз твърдя, че предишното правителство беше най-социалното правителство за целия преход на България", каза Станишев и допълни, че освен за социална политика БСП ще се бори и за запазване на експертния си потенциал.
"Сега виждам, че на много места се изхвърлят хора, само защото са били в предишното управление, но никое управление не може да бъде успешно без компетентна администрация. Държавата ни не може на всеки четири години да почва от нулата, това го преживяхме през 90-те години и видяхме, че не е добро. Ние предупреждавахме през кампанията, че ГЕРБ носи този заряд на конфронтация, който беше характерен за ранното СДС, но не ни повярваха, предупреждавахме, че ще се води дясна политика и това ще се усеща все повече, предупреждавахме, че много от нещата, които са започнали, няма да бъдат завършени и това важи и за енергийните проекти", заяви още експремиерът.