Това предлагат 70 народни представители от "Синята коалиция", ГЕРБ, "Атака" и РЗС, съобщи БТА.
Комисията трябва да работи два месеца, да се състои от 12 народни представители и да е изградена на паритетен принцип. Според вносителите е наложително 41-то Народно събрание да провери реда и условията на сключените сделки и направените назначения, и се произнесе по тяхната законосъобразност.
Предлага се в случаите на констатирани нарушения да се предприемат действия в съответствие с правомощията на парламента. Народни представители от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС предлагат да се създаде и временна анкетна комисия, която да провери сигналите за опорочаване на изборите за Народното събрание от 5 юли 2009 г.
Мотивът са редицата сигнали за нарушения на изборите, отправени до Районните избирателни комисии и до ЦИК, както и констатациите в докладите на международните наблюдатели от мисиите на ОССЕ и ПАСЕ. Предложението е и тази комисия да е от 12 депутати със срок на работа 2 месеца.
Предложението на вносителите е при констатиране на нарушения, комисията да изпрати по компетентност сигнал до Главна прокуратура.
Представител на Парламентарната група на ГЕРБ ще председателства временната анкетна комисия за комисията за проверка на кабинета "Станишев".
Искра Фидосова от ГЕРБ каза, че следобед ще има среща, на която ще бъде определен поименният състав на двете комисии. Предстои да се изготви и списък със сделките, които ще бъдат проверявани.
Последната седмица от правителството на Станишев са похарчени, по мои данни, над 500 млн. лв. Множеството назначения, включително и посланически, които бяха направени в разрез на закона – всичко това трябва да бъде проверено от парламента. Това каза в кулоарите на парламента съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по повод на идеята за анкетна комисия.