На срещата бе обсъдено преминаването на партията в опозиция, каза на пресконференция кметът на Смолян и член на Изпълнителното бюро Дора Янкова, цитирана от БТА. Тя съобщи, че са създадени тематични групи за подготовка на документите за заседанието на конгреса на БСП на 18 октомври.
Янкова посочи, че трябва да бъде подготвен аналитичен документ за политическата ситуация и анализ на програмните документи и преминаването на партията в опозиция. Лидерът на БСП Сергей Станишев е предупредил кметовете от левицата, че в условията на криза не могат да очакват повече средства за общините и е посочил, че новите управляващи нямат ясна програма, съобщиха от пресцентъра на БСП. От там посочиха, че кметовете от левицата като управляващи в съответните общини са поискали подкрепа от депутатите от Коалиция за България, които са в опозиция.
В отговор на въпрос какво ще правят областните управители и заместник-областни управители от левицата след евентуалната им смяна от новите управляващи от ГЕРБ областният управител на Пловдив Тодор Петков каза, че няма да бъде безработен, а след кратък отпуск отново ще започне работа. По думите му областните партийни съвети ще се запознаят с проблемите на бившите областни и заместник-областни управители и ще се търси тяхната реализация.