Изненадан от предложението, което дойде без предварителни разговори, Сергей Игнатов прие да бъде назначен за образователен министър в присъствието на премиера и журналисти, предаде БГНЕС.
Той получил предложението няколко минути преди да бъде обявено на медиите. „Това, което знам от медиите, е, че решението трябваше да се вземе след около 2 седмици. Така че аз съм не по-малко изненадан от вас”, каза той.
"Това е изключително тежък ресор. Системата се нуждае от модернизиране на всички места, така че много добре знам каква е тежестта", добави в кулоарите на парламента Сергей Игнатов, който изпълняваше длъжността министър, докато Фандъкова беше в предизборна кампания, цитира го "Фокус". Той обясни, че ще продължи политиката в образованието на Фандъкова и изрази надежда, че столичният кмет ще продължи да помага на ведомството за развитието на този сектор.
Запитан дали обещава повече пари за университетите, Игнатов отговори: „Как да обещая нещо, което го няма. Вие чухте, че тази година в бюджета за образованието има едно съществено нарастване. Науката оттук нататък ще се управлява на проектен принцип. Тези университети, които имат добре защитени проекти, те ще имат пари за наука. Но 13 университета не ги харчат по предназначение – кой за капиталови разходи, кой за нещо друго. Отчетността е лоша и мениджърският принцип изисква да променим отношението. Ако нещата се развиват нормално, пари за следващата година ще има”.
БАН е национална ценност и въпросът е да не бъде музейна ценност, заяви още Игнатов по повод скандала от последните дни, който колегата му Симеон Дянков разбуни, като заяви, че там работят "феодални старци". Според  Игнатов БАН се нуждае от сериозни реформи, модернизиране и самото ръководство на академията желае това да се случи. Като министерство ще подкрепим всички действия на академик Никола Съботинов, тъй като това, което трябва да направи не е леко. Академията е изостанала 20 г. от реформирането, а в нея и в момента има много добри институти и изключителни учени на световно ниво. Сега съществуващата система в БАН представлява поддържане по изкуствен начин на една номенклатура, която през годините вместо да преведе България през кризисните моменти, е била статично крепене на властта, заяви още новият министър.
Сергей Игнатов беше ректор на Нов Български университет, а от юли 2009 г. стана зам.-министър на образованието.
Другият основен претендент за министерския стол бе шефът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, коментираха вчера източници от ГЕРБ пред  "Стандарт". Според тях лобито на столичните общинари е натискало за Игнатов. Вторият център на властта в ГЕРБ - депутатите, пък лобирали за Легкоступ. За него се застъпила лично шефката на парламента Цецка Цачева, която преди време му била адвокат.
Като възможни варианти за просветен министър се завъртяха също кметът на столичния район "Красна поляна" Иван Чакъров, проф. Сава Гроздев от БАН и близката до Фандъкова общинска съветничка Малина Едрева.

Вижте видео от изявлението на на новия министър Игнатов