26 земеделски организации, които твърдят, че произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната, продължават протестите и днес. От 10 часа до 14 часа ще блокират ключови пътни отсечки.

В декларация те поискаха незабавно изплащане на държавната помощ за чувствителните сектори, отпадане на данъка върху субсидиите, промяна в Наредбите и в Стратегическия план, за премахване на всички неадекватни изисквания.

В писмо до медиите инициативния комитет обвини Българската аграрна камара, която договори споразумение с правителството снощи,о, че е "новосъздадена организация, която дори няма сайт и публична информация за това кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са целите и кой я представлява".  Представители на Асоциацията на земеделските производители в България и още 26 организации от други аграрни сектори искат оставката на земеделския министър и твърдят, че преговорите до момента са водени само в интерес на определени организации.

"Протестът продължава в над 50 горещи точки на България. Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото не са изпълнени нито една от точките от меморандума, от исканията на бранша", заяви членът на УС на Асоциацията на земеделските производители в България Цанко Цанев по БНТ.

Сред протестиращите са Обединени български животновъди, Съюз на говедовъдите, Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията на земеделските производители.

Днес земеделците от великотърновско ще затворят международният път Русе - Свиленград. Блокади ще има на граничните пунктове Илинден-Ексохи, Калотина, Кулата и Гюешево.  Трафикът ще бъде спрян на пътищата Елхово-Лесово, Плевен-Оряхово, на Петолъчката, при Долни Богров, съобщиха  тази сутрин протестиращите организации в сектора. Според предварителните им намерения от утре те ще пренесат протестите си в София.

Според тях няма адекватни действия на министъра на земеделието.

"Над 25 организации бяха изгонени от преговорната маса и останаха само три организации, с които министърът преговаря. Преговорите се водят на тъмно, няма никаква информираност. Няма адекватни действия. Проблемите ни са свързани с безконтролния внос от Украйна", посочи Цанко Цанев.

От Асоциацията на земеделските производители посочиха своите искания: намаляване на административната тежест и отмяна на голяма част от нещата по "зелената сделка".

"По отношение на "зелената сделка" изискванията са безумни и неизпълними", заяви Цанко Цаневв. "Ние трябва да си гледаме животните, а не да назначаваме хора, които през цялото време да попълват чек-листи", категоричен беше зърнопроизводителят.

По думите на члена на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, колегите им от другите браншови организации са ги били "обидили брутално и жестоко" и "не им прави чест".

"Недопустимо е да се правят договорки с шепа хора, които да решават бъдещето ни", заяви Цанко Цанев.

Подкрепа за протеста земеделците от Поликраище получиха и от кмета на селото, защото смята, че "трябва да им се обърне внимание и трябва да се яде българска стока".

"Абсурдни са простотиите, които ги вършат земеделците в земеделското министерство", каза един от протестиращите.

В опит да тушира напрежението, земеделският министър Кирил Вътев покани днес две от протестиращите организации - Обединени земеделски производители и Български фермерски съюз, на среща в министерството.

"В 12.00 ч. ще дойдат представители на две организации, които протестират. Ще се срещнем и с тях. Пожелаха среща, ще дойдат. С други земеделски организации се опитахме да направим смислен разговор, те казаха, че било късно и идват само за да ми искат оставката", коментира вчера Вътев.

Протестиращите ще представят декларация с подробните си искания, които включват и незабавна оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев. 

По-късно през деня членовете на Българската аграрна камара и правителството се очаква да подпишат договоренето снощи споразумение за мерките, с които държавата ще подпомогне земеделските производители.

Първата част на меморандума съдържат финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при модулирана ставка, като за първите 3 хил. дка ще получат по 20 лв./дка (10 лв. до края на март и 10 лв. до септември), за следващите 3 хил. дка се полагат по 10 лв./дка (5 лв. сега и 5 лв. до септември), от 6 до 10 хил. дка - сумата е 5 лв./дка (половината сега, останалите до септември), най-големите стопанства ще получат пари само за първите си 10 хил. дка , а малките производители с до 3 хил. дка ще получат парите безусловно, без да доказват загуби. Втори транш през септември ще има само при удължаване на регламента за украинска помощ, който към момента е до 30 юни. Секторите мляко, плодове и зеленчуци ще получат това, което искаха - подпомагане в миналогодишните размери.

Втората част от споразумението включва законодателни реформи по 7 важни за фермерите закони.

Представителите на Тракийския съюз на зърнопроизводителите обявиха, че прекратяват протестните си действия. "Очакваме днес да се подпише споразумението, което постигнахме по време на преговорите. Основната част от текстовете на документа сме ги видели, имаше няколко неща, които настоявахме да бъдат коригирани", обясни председателят на сдружението Радослав Христов пред БТА

Според Христов "щом две страни договарят няма как да бъдат на 100 процента удовлетворени. Но важното е кое от исканията има по-голяма тежест. За много хора чисто финансовата страна има по-голяма тежест, но лично аз като председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, смятам, че законодателната част е по-важната".

Той подчерта, че заради многото разроявания на браншови организации "искам да видя Закон за браншови организации с ясни критерии за национална представителност". Според него по време на преговори е важно наистина да има представителност на големи организации, които могат да представят исканията и реалните проблеми на членуващите в тях.