Мартин Димитров посочи, че последните две години преди избора му за председател на партията са били много тежки, а СДС е изглеждала, като "фирма от списъка на ОЛАФ". По думите му съюзът през това време не правеше политика, а рейтингът му е паднал под критичния минимум, предаде БТА.
След първите за България вътрешнопартийни избори, СДС се върна отново на политическата сцена, каза Димитров. Ние спечелихме битката за СДС и това е най-важното, посочи той. По думите му партията започна да работи и да прави политика за хората, и допълни, че няма да прави от Синята коалиция една партия.
Димитров заяви, че е приключил етапът на обратното броене за СДС, и подчерта, че съюзът е най-голямата дясна партия в страната, а резултатите от изборите за Европарламент и Народно събрание са успешни. Той призова да се спрат интерпретациите с изборните резултати.
Няма съмнение, че двата вида избори, проведени през тази година бяха успешни за партията - СДС има за първи път евродепутат, а в групата на Синята коалиция има с един депутат повече, отколкото СДС в края на мандата на 40-то Народно събрание, посочи лидерът на партията. Половината от законопроектите, внесени от народни представители в парламента от началото на работата му са от представители на СДС, каза Димитров.
Според него най-доброто нещо след последните избори е сключеното споразумение за управление между депутатите на Синята коалиция и ГЕРБ. ГЕРБ избра друг път, според мен, по труден за тях и по несигурен за България, за самостоятелно управление, подчерта той.
СДС запази своята роля в политическия живот и възможност да прави политика, каза Димитров. Нашият опит има значение и за управляващата партия, и за гражданите, особено в такава тежка, кризисна за страната ситуация, посочи лидерът на СДС.
Мартин Димитров заяви, че СДС и десните партии трябва да извадят на президентските избори силна кандидатура, която да спечели. Той посочи, че разделението в дясно е грешка, която трябва да се поправи. Личните конфликти лишиха много хора от трезва преценка за ситуации и възможности, каза Димитров.
На 19-тата Национална конференция на СДС се очаква да бъдат разгледани и обсъдени промени в устава на партията, да бъдат избрани ръководни длъжности, и да се насрочат вътрешно партийни избори.
Средната възраст на делегатите на 19-на национална конференция на СДС е 49 години, обяви мандатната комисия. Общо на форума присъстват 706 делегати. От тях 41 са на възраст между 18 и 30 години. 138 души са между 31-40 години. Във възрастовата зона от 41 до 50 години попадат 294 делегати на конференцията. Между 51-65 години са 298 души. Над 65 години са 70 делегати. Доайен е 83 годишна делегатка от София.