Със заповед на министър-председателя Кирил Петков се създават четири междуведомствени работни групи за сътрудничество с Република Северна Македония, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В междуведомствената работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите икономика, търговия и иновации съпредседатели са заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите и министърът на иновациите и растежа. За членове на работната група са определени представители на Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на земеделието, Министерството на външните работи и на администрацията на Министерския съвет.

Съпредседатели на междуведомствената работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите инфраструктура, транспорт и свързаност са заместник министър-председателят по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството, министърът на транспорта и съобщенията и министърът на енергетиката. За членове на работната група са определени представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на енергетиката, Министерството на външните работи и на администрацията на Министерския съвет.

Създадената междуведомствена работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона има за съпредседатели заместник министър-председателят по климатичните политики и министър на околната среда и водите, заместник министър-председателят по ефективно управление и министърът на правосъдието. Като членове в работната група участват представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на правосъдието, Министерството на електронното управление, Министерството на външните работи и на администрацията на Министерския съвет.

В междуведомствената работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите култура, наука и образование и младеж съпредседатели са министърът на образованието и науката, министърът на културата, министърът на туризма и министърът на младежта и спорта. За членове на работната група са определени представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и на администрацията на Министерския съвет.

Съгласно заповедта съпредседателите на всяка една от работните групи председателстват заседанията на съответната работна група на ротационен принцип по компетентност в съответствие с темите от дневния ред.

Междувременно Европейската комисия поздравява диалога между премиерите на България и Северна Македония. 

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха днес по телефона, като сред обсъжданите теми бе посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие тази седмица, предаде МИА, като се позова на правителствено прессъобщение.

Двамата събеседници са оценили визитата като положителна крачка в преодоляването на различията и са приветствали фокуса върху проекти и дейности, които са от значение за бъдещето.

Ковачевски още веднъж е потвърдил македонските позиции за езика и идентичността.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен поздрави диалога на ниво премиери между двете страни и изтъкна, че Брюксел подкрепя силно този процес и че лично, както и цялата Комисия, са готови да помогнат за по-бързото осъществяване на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония, се посочва в съобщението.

Премиерът на Северна Македония е информирал председателката на ЕК, че евроинтеграцията на страната остава приоритет за новото правителство. Той е запознал Фон дер Лайен с бъдещите дейности на правителството, мерките и политиката, които се осъществяват за преодоляване на енергийната криза, както и за мерките на правителството в областта на икономиката.

Ковачевски и Фон дер Лайен са се договорили скоро да се срещнат в Брюксел.

Председателката на ЕК е честитила също така на Ковачевски избирането му за министър-председател на Северна Македония и му е пожелала ползотворна работа.