Вашингтон порица условията на провеждане на парламентарните избори в Русия, които бяха спечелени от съюзниците на президента Владимир Путин. Според американската страна руснаците "са били възпрепятствани да упражняват гражданските си права", предаде Франс прес.

"Парламентарните избори в Руската федерация от 17 до 19 септември се проведоха при условия, които не са благоприятни за свободни и справедливи процедури", заяви говорителят на американската дипломация Нед Прайс. "Използването на закони за "екстремистките организации", "чуждестранните агенти" и "нежелани организации" от руското правителство ограничи силно политическия плурализъм и попречи на руснаците да упражнят гражданските и политическите си права", добави той.

"Наложените от руското правителство ограничения, предшествани от мащабни усилия за маргинализиране на независимите политически актьори също така попречиха" на чуждестранните наблюдатели да следят провеждането на изборите, напомни говорителят на американския Държавен департамент.

Вашингтон призовава Русия "да се придържа към поетия пред международната общност ангажимент за спазване на човешките права и основните свободи", добави той.

Освен това Вашингтон не признава проведените от Русия избори за Държавната дума на суверенна украинска територия, подчерта Прайс.

Противници на управляващата партия в Русия твърдят за масови измами

Противниците на Кремъл като цяло бяха възпрепятствани да участват в изборите. Те заявиха, че на изборите е имало масови измами с добавяне на бюлетини, фалшификация на онлайн гласуването и наблюдатели, които не са били допуснати до преброяването на бюлетините.

Противници на управляващата партия в Русия обвиниха руските власти в масови измами, след като "Единна Русия" спечели на парламентарните избори мнозинство, по-голямо от очакваното, предаде Ройтерс.

Управляващата партия "Единна Русия" получава 49,85 на сто от гласовете според публикуваните днес резултати, обхващащи 99,69 на сто от избирателните секции. На второ място далеч зад нея е Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) с малко под 19 процента. Този резултат означава, че "Единна Русия" ще контролира над две трети от депутатските места в 450-членната Държавна дума, долната камара на парламента, което ще й позволи да продължи да прокарва закони, без да е необходимо да разчита на други партии.

Преди изборите социолози предполагаха, че недоволството заради спадащите жизнени стандарти и твърденията за корупция може да подкопае подкрепата за "Единна Русия". Но се оказа, че тя печели само с 4 процента по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори през 2016 г.

Някои комунисти в Москва се почувстваха измамени и призоваха за протест в столицата тази вечер. Мястото в центъра на града, което те определиха за провеждане на демонстрация, беше предварително отцепено от полицията.

Един от разочарованите комунисти, Михаил Лобанов, имал голяма преднина въз основа на преброяването на бюлетините от редовното гласуване, но внезапно научил, че е загубил от кандидата на "Единна Русия", след като били прибавени гласовете от електронното гласуване след дълго забавяне.

"Знам, че подобен резултат просто е невъзможен", заяви той в Туитър и призова хората да се съберат, за да обсъдят "следващите стъпки".

В Москва кандидати, противопоставящи се на "Единна Русия", водеха в над половината от 15 избирателни района, но загубиха след прибавянето на гласовете от електронното гласуване.

"При такъв огромен брой нарушения не е възможно резултатите от изборите за Държавната дума да бъдат признати за чисти, честни и легитимни", заяви Любов Собол, съюзничка на опозиционера Алексей Навални.

Според ЦИК пет партии ще бъдат представени в Думата - "Единна Русия", КПРФ, Либерално-демократическата партия на Русия, "Справедлива Русия" и "Нови хора". И петте партии са смятани за лоялни към властта, посочва ДПА.

Избирателната активност в Москва след обработка на 100 процента от протоколите и при отчитане на онлайн гласуването е била 50,3 процента, съобщи Московската избирателна комисия, цитирана от ТАСС.