Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА, като се позовава на местни медии. Обама разговарял тази нощ по телефона с Фишер. Подробности за разговора ще бъдат обявени по-късно днес, след постъпването в Прага на официален документ от Вашингтон.
Белият дом ще изостави плановете за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана в Чехия и Полша, писа по-рано и вестник "Уолстрийт джърнъл", като се позова на сегашни и бивши официални представители на САЩ.
Решението, което вероятно ще бъде приветствано от Москва, ще бъде основано на обстоятелството, че иранската програма за ракети с голям обсег не се развива толкова бързо, колкото първоначално се предполагаше и това намалява заплахата от ракетен удар срещу континенталната част на САЩ и големите европейски столици, посочва вестникът.
Според оценките на правителството на Барак Обама американските съюзници в Европа, включително членовете на НАТО, са изправени пред по-реалната заплаха от ирански ракети с малък и среден обсег. Затова Белият дом ще препоръча разполагане на регионална система за противоракетна отбрана в Европа, която ще бъде разработена съвместно с НАТО, отбелязва вестникът.