Това заяви президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия "Евронюз" и цитирано от БТА.

"Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10, 50 години?", каза Радев.

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.

"Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?", каза той.

Българският президент смята, че проблемът на Европа с мигрантите е неяснотата колко хора може да приюти и на каква цена за социалната система.

"В България има корупция, но не бих казал, че сме най-корумпираната страна в Европейския съюз", заяви Радев по повод последните негативни констатации за страната ни от организацията „Трансперънси Интернешънъл“, предаде и БНР.

Президентът подчерта, че страната ни трябва да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията и престъпността.

Радев даде това интервю в навечерието на започващата днес Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Сред участниците във форума, освен българския президент,  ще са лидерите на ООН, НАТО, Европейския съвет, германският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

В баварската столица ще бъдат обсъдени миграционната криза в Европа, перспективите за европейската отбрана, ситуацията в Близкия Изток и борбата с тероризма.