Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след правителственото заседание, цитирана от „Фокус“.

Според нея по този начин се гарантират както плащанията сега, така и че през 2017 г. всичко договори са подсигурени.

"Категоричната ни воля и позиция е, че програмата трябва задължително да продължи и да бъде подкрепена и разширена с още 1 млрд. лева“, заяви Павлова.

По думите й за целта, ако бъде приет бюджетът от парламента, ще внесат предложение програмата да бъде продължена.

Регионалният министър допълни, че парите за програмата са от излишъка за 2016 г.

Преди дни министър Павлова предупреди кметовете да не сключват нови договори за саниране, тъй като парите в програмата били свършили, а не било ясно дали новият бюджет ще бъде приет и дали ГЕРБ ще управрява през 2017 г. за да продължи програмата.

С решението на правителството днес предварително ще бъде разплатено задължението към Българска банка за развитие, която е определена за разплащане при санирането.

Не бих приела да съм част от правителството на Патриотичния фронт (ПФ), каза още Лиляна Павлова. Решението си тя обоснова с искането на ПФ за спиране на парите за саниране, а тя била радетел на този проект.

По-рано днес в НС депутатът Димитър Байрактаров се обяви против проекта. Мотивите му бяха, че не може при социална програма бедните хора с малки жилища да плащат за саниране на домове на далеч по-заможни хора.

Защо никой не санира къщите на село, попита Байрактаров.

Според депутата Делян Добрев това е възможно по програмата за селските райони.

За спиране на парите за саниране се обявиха и икономистите от ИПИ.