Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод решението на правителството да се откаже от АЕЦ "Белене", да построи газова централа, а закупеният вече реактор да бъде поставен в АЕЦ "Козлодуй", предаде „Фокус”.
Прессекретариатът на държавния глава вече обяви официално, че държавният глава подкрепя позицията на кабинета, защото няма ясна финансовата изгода за България от реализацията на проекта и не решава проблема с енергийната неефективност.

Вчера и премиерът Бойко Борисов коментира, че е по-добре парите за "Белене" (около 20 млрд. лв. по неговите думи - б.р.) да бъдат вложени в саниране на панелните жилища, които трябва да бъдат бутнати след 10 г. Той също изрази притеснение, че много хора ще останат без покрив.

И синята опозиция е на същото мнение. По-рано днес Иван Костов коментира:
"Делян Добрев (новият енергиен министър  - б.р.) каза нещо много важно – всяка инвестиция в сферата на икономия на енергийни разходи има огромна възвращаемост. Това значи саниране, изолиране, сменяне дограмите на всички обществени заведения – болници, училища, саниране на домовете. Може рязко да спадне консумацията по този начин".

Плевнелиев коментира още, че сега България ще има достатъчно аргументи да се бори за удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото там се произвежда най-евтиният ток.

Той сравни "Белене" с магистралите.
"През 1981 г. е взето решението да се строи АЕЦ „Белене”. 10 години по-късно е взето решение да се спре. Още 10 години по-късно - през 2001 г., отново е взето решението да се стартира и 10 години по-късно взимаме решение да я спрем. На всеки 10 години някой решава нещо. Това не ви ли напомня на магистралите от 46 години - нито една завършена?. Радвам се, че в продължение само на 2,5 години това правителство успя да адресира по един дългосрочен начин не само темата с магистралите, където вече четири се строят, но и темата с енергетиката. Имаме успех в магистралите, защото се намериха устойчиви модели за финансиране. Когато няма такъв за "Белене" – през 10 години много политици се упражняват, но накрая идва истината", каза президентът.

По повод какво ще се случи сега с отношенията между България и Русия той заяви: "В продължение на стотици години те са градени в един изключително добър, приятелски и бих казал братски дух. За мен като президент е недопустимо един проект като АЕЦ „Белене” да измества тежестта. Аз толкова много искам да ги развивам - да говорим за износ на земеделска продукция, за руските туристи, за инвестиции. Не е в интерес на България, както и на Русия, да се налага един проект със спорна възвръщаемост, при което би могло дори в много по-голяма степен да се рискуват добрите отношения".

По думите му 2012 г. ще бъде много важна за българската енергетика, защото страната ни трябва да преговаря и по цената на газа.
"България ще се бори за някои стратегически инфраструктурни проекти в сферата на добива на газ, газови връзки, които да ни диверсифицират към Турция, Гърция и Румъния. За нас като приоритет е и проектът „Южен поток”. България за първи път абсолютно прозрачно и обосновано взима важни решения – не в пиано барове и не под масата", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Междувременно и всички политически сили коментираха решението на кабинета за АЕЦ "Белене". Сините поздравиха Борисов, че най-после се е отказал от изграждането й, но БСП и "Атака" заявиха, че това е огромна грешка, за която ще плащат българите.