Очаква се решението за зелен сертификат за служителите да се въведе във всички министерства, а не само в Министерски съвет. Същото ще направя в Министерството на околната среда и водите. Важно е да се дава пример в обществото да се повиши ваксинацията. Това заяви заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред Нова тв.

"Обикновено корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива. Има много примери, за които не можем да обясним нещо случило се освен с корупция. Прокуратурата е тази, която трябва да повдига обвинения и да натоварва с разследващи функции определени органи", каза още той.

"Призовавам всеки, който има сигнали за корупция, да ги дава. Всеки, който има сигнали за нарушения на околната среда, да ползва зеления телефон към регионалните инспекции по околната среда", добави Сандов.

"Има някои особени случаи - по Черноморието, концесионния договор за Пирин, за който вече прокуратурата поиска да преразгледа. Там е установено, че се ползва 65% над позволената концесионна площ. Бодат ми очите някои действия на Регионалната инспекция по околната среда във Варна, някои застроявания на Дюните, на плажа. Трябва да направим много щателна проверка. трябва да си върнем плажовете, да опазим дюните", добави той.

Сандов коментира и предполагаемите причини, довели до бедствено положение в части от Южна България след обилните дъждове.

"Мостовете, които видяхме срутени, не са старите мостове. Тези в Родопите са на векове и те продължават да са там. Правени са някога, защото на 100 години е идвала висока вълна, но днес те са непокътнати. Проблемът с новата инфраструктура е, че тя не предвижда. Няма мисъл и структура, която да казва, че на дадено място трябва да се направи на по-голяма височина, защото ще има висока вълна в следващите години", посочи Борислав Сандов.

По думите му канализационните системи също трябва да са добре почистени, както и не трябва да се разрешават строителни разрешения в близост до реки.

"Истината е, че в България има много документи, които стоят по шкафовете и няма приложение. По същия начин имаме Стратегия за адаптация към климатичните промени. Макар и късно завършена, тя съществува и сме платили доста за нея като държава. Трябва да я извадим и да я вкараме в приложение. Тя ще ни реши част от тези въпроси", каза още министърът.

Пълната прозрачност за него е добър начин за превенция на корупционните практики. На сайта на всяка една регионална инспекция, на заглавната страница да стои публичен регистър на всяко намерение, което е влязло във ведомството. Да не се налага всяка една малка къща да трябва да минава през тежка процедура.

"Ще облекчим бизнеса да прави нещата на местата, на които е позволено. В същия момент ще му показваме, че тук не може. Така ще свалим с около 70% работата на регионалните инспекции", каза Сандов.

По думите му е много важно и как точно се реагира при такива кризи. "В момента доста се задъхва националната служба "Пожарна безопасност". Може би трябва да помислим и за някакви реформи", каза още екоминистърът.

Сандов обясни, че познава част от хората, които са станали министри редом с него от вчера. "С някои от тях бяхме колеги в 45-ото и 46-ото НС. По-важното е, че познавам Кирил Петков отпреди политиката - той не се промени в последните три месеца, които прекара в политиката. Убеден съм, че ще може да ходи пеша."

Той самият също иска да продължи да ходи пеша и на моменти да ползва градски транспорт, а служебният автомобил да е само за големи разстояния.

Сандов има екип - хоризонтална и демократична структура, както той я определи. "Ние се гласуваме помежду си. Надявам се, че така ще подхождат колегите и в другите ресори."

"Много е притеснително това, което сподели Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. Вярвам, че щом е излязъл да го каже на трибуната има смелостта и ще го каже и там, където трябва. Иска ми се да вярвам, че по-скоро става въпрос да се откаже от кариерата, а не да е за семейството", сподели още Сандов.