Лидерът на италианската крайна десница "Лига" Матео Салвини поздрави републиканеца и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп за неговите победи в надпреварата за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия. Салвини изрази надежда, че ще има промяна в Белия дом по време на президентските избори през ноември, предадоха Франс прес.

"Поздравления за Доналд Тръмп. Още три крачки напред към промяната в Белия дом", написа Салвини в платформата "Екс". "От Брюксел до Вашингтон, промяната идва!" допълни той.

Тръмп победи във всички първични избори на Републиканците досега. Това го прави почти сигурен кандидат на Републиканската партия за президентските избори.

Според италианската депутатка от левоцентристката Демократическа партия Дебора Серакини приветстването на напредъка на Тръмп говори "омраза към интересите на Италия и Европа".

"Салвини иска ние да останем сами пред Путин и той да дойде у нас", допълни тя, критикувайки "фаталното привличане на десницата и на всички популисти към автократите и диктаторите".

Салвини изразява редовно подкрепата си за бившия президент на САЩ. Той критикува процесите срещу Тръмп и съдиите, които правят политика в САЩ, както и в Италия.

Коментарите на лидера на "Лига" за републиканеца идват малко след официалната визита на италианския премиер Джорджа Мелони в САЩ и Каната.

Салвини е съюзник на френската крайна десница, оглавявана от Марин Льо Пен в Европейския парламент. Лидерът на "Лига" е известен с пораждащите полемика изказвания, които поставят Мелони в неудобно положение, стремяща се стреми към нормализация в отношенията на международната сцена, след като идването на власт в Италия на нейната партия "Италиански братя", асоциирана в миналото с постфашизма, породи безпокойството през 2022 г. на някои италиански партньори.

Салвини е суверенист, а Мелони е атлантик. Двамата имат разделения по отношение на Русия и Украйна. Салвини от дълго време се възхищава открито на руския президент Владимир Путин и на няколко пъти искаше вдигането на санкциите, наложени на Русия след анексията на Крим, Мелони е пламенна поддръжничка на Киев.

След смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални в затвора, Салвини заяви, че лекарите и съдиите в Русия са тези, които трябва да изяснят обстоятелствата на кончината на Навални. Това беше разграничаване от позицията на ЕС, че отговорността за смъртта на Навални е на руския президент и руските власти.

Салвини е вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата в правителството на Мелони.