Присъдата е заради отказ на прокуратурата да разследва расистко нападение над суданеца и негов приятел през 2007 г., съобщи във вторник Българският хелзинкски комитет (БХК).

"Слепотата и безразличието на магистратите в такива случаи ни костват колективно самата представа, че основните права са важни. Расовите деяния от есента на 2013 г. също ще свършат с решения срещу държавата, ако прокуратурата не намери начин да се вземе в ръце и да започне дължимата си работа по прилагането на наказателния закон за насилието от омраза", коментира шефът на правната програма на организацията Маргарита Илиева, водила делото.

Пострадалият Абду е нападнат заедно с негов приятел пред Централните хали в София преди 7 години. Разследването на полицията установява, че извършителите са двама скинари. Случаят е изпратен на прокуратурата с препоръката да бъде образувано дело за насилие по расистки подбуди.

Софийската районна прокуратура обаче отказва да образува досъдебно производство с довода, че "нямало достатъчно доказателства за расистката мотивация на деянието".

По жалба на Абду се произнася и горестоящ прокурор, който повтаря дословно мотивите на районния, без да обсъди доводите на пострадалия, информират от БХК.

В решението на съда в Страсбург се подчертава, че самата полиция характеризира в доклада си тези хора като скинхедс и се произнася, че e налице предполагаема расистка мотивация на насилието, пише "Медиапул".

Според европейските магистрати в случая са нарушени Член 3 (забрана на нечовешкото и унизително третиране) и Член 14 (забрана на дискриминацията) от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Съдът отхвърля довода на България, че пострадалият можел сам да преследва нападателите си за нанасяне на лека телесна повреда, като се произнася, че такова производство не би касаело расистките обиди и расистката мотивация за насилието, които съставляват същностен елемент на оплакването, допълват от Хелзинкския комитет.