Пред в. "24 часа" членът на СЕМ коментира, че човек трябва да бъде отговорен за това, което казва, а е чула от отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова лъжи.

Скандалът се разрази, след като на заседанието на парламентарната комисия по културата и медии на 15 юни Жотева я заплаши да внимава след въпроса споделяла ли е пред чужд посланик одобрението на вицепремиера Екатерина Захариева за закриване на "Радио България".

Според Жотева обаче няма заплаха, макар в цитирания запис от разговора да отговаря на въпроса "Това заплаха ли е?" с "Да, абсолютно, пред всички". Сега тя твърди, че думите й означавали само, че ще сезира прокуратурата, което и е направила вече.

"Реакцията ми наистина беше непремерена, но аз съм жив човек, така съм го почувствала", каза Жотева по повод репликата си "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става".

"Думите ми се отнасят за това, че ще я съдя. Да, тонът ми е груб, за което много съжалявам и не се притеснявам да го кажа и пред радио "Ватикана", ако трябва. Но останалото е активно мероприятие срещу мен и СЕМ, груба лъжа, заради това ще стигна до съд", добави членът на СЕМ.

В "Шоуто на Слави" в понеделник Къдринова коментира, че извинението ще свърши работа.

Преди няколко дни Комисията по журналистическа етика към СБЖ заяви, че смята за "недопустими заплахите и агресивните реплики, отправени към известната и уважавана журналистка Къдринка Къдринова при изпълнение на професионалните й задължения, от страна на член на СЕМ - регулаторния орган, чиято задача е да защитава „свободата и плурализма на словото и информацията”.

Като недопустимо определиха поведението на Жотева и от Асоциацията на европейските журналисти.

БСП също заявиха, че не приемат такова поведение от член на СЕМ.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова дори се обяви за оттегляне на Жотева от СЕМ. Тя уточни, че на "Дондуков 2" не са проверявали дали е възможно да оттеглят Жотева, която е член на регулатора от квотата на държавния глава (Росен Плевнелиев) и с кого да я заменят. Разговори по темата предстоят, обяви Йотова.

Самият Румен Радев пък коментира, че има логичен ход, който да защити авторитета на СЕМ и личното достойнство на Бетина Жотева.

"Оттук нататък е въпрос на неин личен морален избор. Нека видим първо това, което тя ще реши", каза президентът, попитан дали ако не последва самостоятелна преценка, той ще поиска оставката й.

Вицепремиерът Захариева, чието име беше замесено, обаче не беше толкова критична.

"Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже „от първо лице знам“ за нещо, което изобщо не е истина", каза външният министър.